Economia

comissió europea

Brussel·les refreda el futur del gasoducte MidCat

La Unió Europea demana més interconnexions elèctriques

La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, creu que el nivell d’interconnexions entre la península Ibèrica i la resta de la Unió Europea (UE) “no és suficient” i s’ha inclinat perquè Espanya doni prioritat als enllaços d’electricitat amb França per davant de gasoductes com el MidCat.

“La península Ibèrica, Espanya i Portugal, no estan prou interconnectades. Per a la següent temporada de fred potser, i dic potser, aquest projecte de gasoducte podria arribar massa tard. Dit d’una altra manera, va bastant lent”, ha explicat Simson en una compareixença davant el Parlament Europeu.

La màxima responsable comunitària d’Energia ha afegit que la Comissió vol donar “donar prioritat a les renovables, en la mesura que sigui possible, quan es pugui canviar el gas per les renovables (...) perquè això ajuda a eliminar aquestes importacions”.

“El que hem de fer ara és coordinar els enviaments de vaixells entre les terminals” i “compartir el gas verd a Europa” i, “si podem produir electricitat nosaltres sense gas natural, sens dubte hauríem de fer-ho”, ha justificat la política estoniana.

La península Ibèrica no arriba al 3% d’interconnexions elèctriques amb la frontera francesa, encara que hauria d’haver superat ja el 10%. Tradicionalment, París no ha impulsat el desenvolupament d’aquestes infraestructures, però França assegura ara que té un enfocament més constructiu.

Tot i això, la comissària no s’ha tancat a tornar a cofinançar amb fons europeus el gasoducte MidCat entre la península i França per Catalunya, projecte que fins a 2020 Brussel·les va considerar un Projecte d’Interès Comú i que actualment ja no està en aquesta llista, davant l’aparent desinterès tant de França com d’Espanya.

La crisi del gas derivada de la invasió de Rússia sobre Ucraïna ha tornat a generar interès per aquesta infraestructura, sobre la qual Simson no ha manifestat entusiasme.

Menys elusiva, en canvi, s’ha manifestat respecte a futures inversions perquè Espanya pugui enviar en el futur hidrogen verd a la resta de la UE, que Brussel·les sí que creu que “es podria finançar parcialment amb fons comunitaris”, però ha recordat que aquestes canonades no podran estar dissenyades només per a gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona