Economia

El preu del gas es dispara i les borses mundials cauen

El petroli també s’encareix i assoleix el seu nivell més alt des del 2014

Alerten de pressions inflacionistes

L’atac rus a Ucraïna va provocar la caiguda de les borses a escala internacional, que van tancar la sessió d’ahir en números vermells, tot i que van moderar les pèrdues inicials registrades després de la invasió. L’Íbex 35 –l’índex de referència espanyol– va arribar a caure un 4,65% en l’obertura dels mercats, però va tancar amb pèrdues del 2,86%. Tot i això, és la pitjor caiguda del selectiu espanyol de les darreres quatre setmanes. L’EuroStoxx 50 va tancar la jornada amb pèrdues del 3,6%. El Dax alemany, el CAC 40 francès i l’Ftse MIB italià van tancar amb caigudes a l’entorn del 4%. També van caure amb contundència les borses americanes i asiàtiques, amb percentatges d’entre el 2 i el 3%.

En el cas del selectiu espanyol, els bancs Santader i Sabadell són els que més van acusar la crisi internacional, amb caigudes del 8%. En canvi, Indra es va enfilar un 7%. Les borses que més van notar les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna van ser les mateixes afectades. La russa va caure un 30%, la més gran de la seva història. No només va caure la borsa, sinó que el valor del ruble també va baixar un 10%. La volatilitat de la moneda nacional va arribar al màxim des de l’inici de la pandèmia i va desbancar del primer lloc la lira turca. Davant d’aquesta situació, el Banc de Rússia va assegurar que adoptarà mesures per ajudar el mercat.

Paral·lelament, el preu del petroli i el gas van enfilar-se a nivells que feia anys que no es veien. El petroli puja més d’un 8% i el barril de Brent –de referència a Europa– va superar els 100 dòlars en el mercat de futur, un màxim que no s’assolia des del 2014, per acabar situant-se al final del dia a 97,01. D’altra banda, el preu del gas natural es va disparar un 29% i va superar els 100 euros/MWh. Aquest augment es va donar de forma escalonada, mentre la tensió entre Rússia i Ucraïna creixia.

Un encariment del preu de l’energia que afegeix més pressió a la inflació, segons els analistes, i podria alentir la recuperació de les economies molt tocades encara per la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries