Economia

L’obra nova s’encareix prop d’un 9% a la demarcació

Es redueix, per contra, la superfície mitjana dels habitatges, cosa que fa que de mitjana baixi també el preu de venda

L’Associació de Promotors de Catalunya destaca l’estabilitat del sector amb la represa de la construcció

El preu mitjà del metre quadrat de superfície útil a la demarcació de Girona és de 3.722 euros; s’ha encarit un 8,8% el 2021 en relació amb l’any anterior. Per contra, el preu dels habitatges nous ha baixat un 3% en el conjunt de les comarques gironines, i se situa de mitjana en 321.594 euros. L’explicació rau en la superfície dels pisos nous, que, en comparació amb el 2020, és gairebé un 10% més petita i se situa en els 86,6 m². El preu baixa però el pis és més petit. Així ho recull l’Estudi de l’Oferta d’Habitatge de Nova Construcció a Catalunya –que fa anualment l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE)–, que ha analitzat 94 municipis de tot el país.

El president de l’APCE, Xavier Vilajoana, va remarcar que la pandèmia ha provocat un canvi i “s’està disposat a renunciar a tenir metres quadrats d’interior per tenir-los d’exterior”. També explica l’augment de preus de les superfícies útils perquè “es fan promocions en territoris on els últims deu anys no n’hi havia hagut cap o en què els últims pisos que hi havia eren restes d’estocs amb un preu de venda molt per sota del preu del mercat”. En una roda de premsa, el president de l’APCE va afegir que l’obra nova s’ha posat “al preu real del mercat”. En la comparació per demarcacions, on més s’ha encarit el preu del metre quadrat útil és a Tarragona (un 22,5%).

La tendència de pisos més petits que fan baixar preus es comprova amb les dades de la ciutat de Girona. L’estudi de l’APCE xifra en 56 els habitatges, tots pisos, en venda el 2021. De mitjana tenien una superfície de 83 m², un 6,4% menys que el 2020 (88,7 m²). El preu de venda també havia baixat un 10,6% i se situava a l’entorn dels 313.607 euros, quan l’any anterior era de 350.960 euros. El preu de venda per metre quadrat útil el 2021 a la ciutat de Girona és de 3.768,6 euros, un 1,7% menys que l’any anterior.

En el conjunt de la demarcació, el mateix estudi remarca que el 2021 hi havia 112 promocions d’obra nova, que representen un total de 1.927 habitatges. D’aquests, més de la meitat, gairebé un 60%, són blocs de pisos entre mitgeres; un 21,4% són plurifamiliars de bloc obert. Un 12,5% de les promocions en venda són cases unifamiliars adossades, una xifra que representa el doble de la mitjana de Catalunya, segons va destacar el president de l’APCE. Quant a cases aïllades, representen un 7,1% de les promocions a la venda.

Pel que fa a l’anàlisi dels municipis turístics, la franja de costa que el gremi denomina Girona Mar Sud (corresponent a Blanes i Lloret de Mar) és on el preu del metre quadrat útil és més elevat: 4.758 euros amb una superfície menor, 80,2 m². En canvi, a Girona Muntanya (analitzen Puigcerdà i Ripoll) el preu del metre quadrat útil és més baix, 2.507 euros, i amb una major superfície 118,3 m². En municipis com la Bisbal, Palafrugell, Palamós i Sant Feliu de Guíxols el preu de venda mitjà és de 319.678 euros, mentre que a Calonge, Castell-Platja d’Aro, l’Escala, Figueres i Roses és de 329.047 euros.

Pel president del Gremi de Promotors i Constructors de Girona, Miquel Bosch Gardella, les dades demostren que “el sector està estable i sanejat, ja que es fan promocions en llocs on feia anys que no es construïa”.

LES FRASES

Els compradors estan disposat a renunciar a metres quadrats d’interior per tenir-los d’exterior
Xavier Vilajoana
PRESIDENT de l’APCE
Tornen a fer-se promocions en llocs on feia anys que no es construïa; el sector està estable i sanejat
Miquel Bosch Gardella
PRESIDENT del GREMI de PROMOTORS I CONSTRUCTORS DE GIRONA

Un 2,1% de rehabilitació integral

L’estudi del Gremi de Promotors fa èmfasi també en la necessitat de fer “rehabilitacions integrals”. En el conjunt de la demarcació representen un 2,1%. Desglossant-ho amb detall, dels 533 habitatges a la venda que hi ha, 522 són de nova construcció i onze corresponen a rehabilitacions. Segons va destacar el president de l’APCE, Xavier Vilajoana, és una mitjana molt similar a la catalana: “Seguim veient la necessitat de les grans rehabilitacions, que no s’estan duent a terme a tot el país.” Pel que fa a qualitats, l’estudi de l’APCE destaca que la cuina americana cada cop s’imposa més en el cas dels pisos que tenen fins a tres habitacions. A més, els compradors de pisos cada vegada demanen més que hi hagi trasters i zones enjardinades amb piscina comunitària. En aquest cas, el president de l’APCE considera que és conseqüència del confinament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA