Economia

La CE obre un procediment d’infracció a Alemanya per haver desobeït el TJUE

El Tribunal Constitucional alemany es va negar a aplicar una decisió de Luxemburg

La sentència europea avalava la compra de deute públic del BCE

Brussel·les intervé per frenar el desafiament dels tribunals alemanys a la supremacia del dret de la Unió Europea. La Comissió Europea va obrir ahir un procediment d’infracció contra Alemanya perquè el seu Tribunal Constitucional va desobeir una sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que avalava la compra de deute públic del Banc Central Europeu (BCE).

Contradient Luxemburg de ple, el TC alemany va declarar fa un any que les compres de deute públic del BCE eren parcialment inconstitucionals. Ara la CE inicia un expedient sancionador contra Alemanya perquè diu que s’ha “violat el principi de primacia del dret de la Unió”. “És un precedent greu, tant per a futures pràctiques del mateix tribunal com per als tribunals suprems i constitucionals d’altres estats”, indicava ahir l’executiu europeu sobre la decisió del tribunal amb seu a Karlsruhe. Com a guardiana dels tractats, la Comissió té la responsabilitat d’actuar quan un estat membre de la UE no acata les decisions del TJUE.

Amb l’inici del procés de sanció s’obre un procés de contactes entre les autoritats comunitàries i les alemanyes per intentar resoldre el conflicte. Si bé Berlín ha de respondre d’aquí a uns mesos, el govern d’Angela Merkel té poc marge de maniobra tractant-se d’un afer judicial en el qual no pot intervenir perquè hi ha separació de poders.

Els experts s’inclinen per pensar que Brussel·les acabarà portant el cas a Luxemburg perquè els tribunals resolguin entre ells la disputa. Seria una oportunitat per al TJUE per rebatre el TC alemany i, alhora, intentar fer les paus. Tot i el “greu precedent” d’aquest enfrontament judicial, els efectes econòmics de la sentència alemanya es van minimitzar ràpidament. El BCE va fer una valoració de la proporcionalitat del programa de compra de bons com volien els magistrats alemanys. Arran de l’informe, el Bundesbank va defensar que en continuaria formant part perquè es complien així els requisits marcats per Karlsruhe.

Amenacen Johnson amb aranzels

A la UE se li està acabant, un cop més, la paciència amb el Regne Unit. “I se’ns està acabant”, va dir ahir Maros Sefcovic, vicepresident de la CE responsable de supervisar l’acord del Brexit, després d’una fallida reunió amb el ministre britànic David Frost. Brussel·les va advertir ahir a Londres que podria acabar posant aranzels si no aplica els compromisos relatius a Irlanda del Nord. A finals de juny expira el període de transició durant el qual encara poden entrar productes en aquest territori des de l’illa britànica sense controls duaners. El govern de Boris Johnson insisteix que el protocol d’Irlanda del Nord continua sent un problema per a ells, malgrat haver-lo ratificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA