Economia

Els preus a Catalunya es disparen durant el mes de març i l’IPC se situa en l’1,3%

La forta pujada es deu a l’augment del preu dels subministraments de la llar i dels carburants

És la primera vegada que l’IPC creix per sobre de l’1% des de l’esclat de la pandèmia

Els preus a Catalunya es van disparar durant el mes de març i van situar la variació interanual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) en l’1,3%, més d’un punt per sobre la taxa registrada al febrer (-0,1%) i assolint unes xifres que no es veien des de l’abril del 2019. Alhora, és la primera vegada que l’IPC creix per sobre de l’1% des de l’esclat de la pandèmia, segons les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La forta pujada registrada aquest últim mes es deu a l’increment en el preu dels subministraments de la llar com l’aigua, el gas i l’electricitat, que es van encarir un 3,7% respecte a l’exercici anterior; i dels carburants, que van pujar de preu un 4% en termes interanuals.

A Catalunya, també van impulsar el creixement de l’IPC sectors com l’alimentació (+1,6%), el vestit i el calçat (+1,1%) i la sanitat (+0,9%). També van evolucionar en la mateixa línia, tot i que amb menys intensitat, la venda de mobles i articles de la llar –els preus es van encarir un 0,5% al març, dues dècimes més respecte al febrer- i l’oci i la cultura, amb una variació interanual dels preus del 0,2%, una dècima més en comparació al mes anterior.

Per contra, els preus als restaurants i hotels de Catalunya es van reduir un 0,6% al març, mentre que l’import de les begudes alcohòliques i el tabac va reduir-se un 0,1% en termes interanuals. No obstant això, els sectors que més van contribuir de forma negativa al creixement de l’IPC van ser les comunicacions i l’ensenyament. En el cas des de les comunicacions, els preus van caure un 4,9% al març, i ja acumulen nou mesos consecutius a la baixa. Pel que fa a l’ensenyament, la davallada va ser del 4,1%, una xifra que s’ha mantingut invariable durant els últims cinc mesos.

Per demarcacions, Lleida i Tarragona van encapçalar el creixement de l’IPC durant el mes de març, amb variacions de l’1,5%. A Barcelona i Girona l’encariment dels productes va ser inferior, concretament de l’1,2%.

L’IPC a l’Estat creix un 1,3% al març

Al conjunt de l’Estat, els preus es van incrementar un 1,3% al març, superant la taxa registrada el mes anterior (0%). Igual que a Catalunya, l’IPC a l’Estat no registrava una variació tan accentuada des de l’abril del 2019, quan els preus es van incrementar un 1,5% en termes interanuals. De la mateixa manera, el creixement respon a l’evolució en el preu dels subministraments de la llar (+4,3%) i dels carburants (+3,8%).

Per contra, la major caiguda es va registrar en el sector de les comunicacions, on l’IPC va reduir-se un 4,9% en termes interanuals. Altres activitats que van contribuir negativament al creixement de l’índex van ser l’oci i la cultura (-0,2%) i l’ensenyament (-0,2%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA