Economia

Barcelona tanca l’exercici 2020 amb un dèficit de 49 milions d’euros

El pressupost es tanca amb un endeutament de 800 milions d’euros en un any marcat per la pandèmia i la creació del fons covid

L’Ajuntament de Barcelona ha tancat l’exercici del 2020 amb un dèficit de 49,2 milions d’euros, xifra que previsiblement augmentarà a nivell consolidat amb el tancament dels comptes de les empreses municipals.

L’exercici de l’any passat està marcat per la pandèmia i la creació d’un Fons Covid de 90 milions d’euros per fer front a l’emergència sanitària, social i econòmica. També ha estat un any en què el Congrés dels Diputats ha fixat els nous objectius d’estabilitat pressupostària que han permès flexibilitzar el sostre de despesa dels municipis.

L’estalvi brut –diferència entre ingressos i despesa corrent– ha caigut i ha estat del 10,3% del pressupost, amb una inversió final de 268,5 milions. El pressupost 2020 es tanca amb un endeutament de 800 milions.

El dèficit de 49,2 milions és menor del previst inicialment i s’explica perquè s’ha produït un major volum d’ingressos, en concret amb l’entrada a finals d’any de recursos provinents de la Generalitat i de l’impost de plusvàlues. També hi ha contribuït el fet, que per l’excepcionalitat de la situació viscuda, hi ha hagut una major inexecució que altres anys.

Amb tot, els percentatges d’execució, per sobre del 96%, estan per sobre de la majoria d’ajuntaments i autonomies en un any normal. També cal tenir en compte que els terminis administratius estiguessin suspesos durant el primer estat alarma i que estigués aturada gran part de l’activitat.

L’endeutament s’ha mantingut molt per sota del 75% dels ingressos corrents que marca la Llei d’Hisendes Locals. Es fixa en el 30,73% i es tanca amb un endeutament de 800 milions. El pagament a proveïdors baixa a 22,8 dies de mitjana, per sota dels 30 dies.

La solvència financera de l’Ajuntament de Barcelona ha quedat de nou acreditada aquesta setmana amb les qualificacions emeses per les agències Standard & Poor’s i Fitch, que han decidit mantenir la qualificació que ja li atribuïen abans de la pandèmia i què és la màxima que poden atorgar a la ciutat, tenint en compte que està limitada per la qualificació que rep el conjunt de l’Estat, que és actualment d’A per a S&P i A- per a Fitch.

S&P destaca que Barcelona manté les fortaleses de crèdit malgrat la pandèmia, que els fonaments de l’economia de la ciutat continuaran sanejats i que les reserves de liquiditat continuaran cobrint àmpliament els requeriments per prestar els serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona