Economia

El 2020 es tanca amb un IPC del -0,6% després de nou mesos seguits en negatiu

Els transports han estat el servei més deflacionista, mentre que l’alimentació s’ha mantingut a l’alça

Els experts alerten del perill d’un empobriment general

El munt d’excepcionalitats de l’any 2020 va fer que es tanqués amb una baixada significativa de l’índex de preus de consum a Catalunya, concretament del -0,6%, taxa que contrasta amb l’augment del 0,9% de fa just un any. El balanç anual hauria estat pitjor si no hagués estat perquè al desembre, un mes en què es va reactivar una mica el consum, la inflació mensual va repuntar quatre dècimes. Amb tot, la dada interanual ja fa nou mesos que es manté sota zero, des que, a l’abril, al punt àlgid de la pandèmia, després de la declaració de l’estat d’alarma, reculés fins al -0,7%.

Pel que fa als productes i serveis que més van influir en aquesta evolució negativa del cost de la vida, segons les dades aportades ahir per l’institut estadístic INE, hi va haver el transport i les comunicacions, tots dos amb descensos superiors al 4%. També, com a contrast amb el que s’està vivint aquests dies, l’electricitat, el gas i altres combustibles es van abaratir més d’un 3% al llarg de l’exercici passat. De forma paral·lela, el cabàs del mercat es va encarir. Així, el grup d’aliments i begudes no alcohòliques va pujar un 1,5%, mig punt més que el capítol de vestit i calçat, que es van pagar un 1% més cars.

Però al marge de les dades fredes, també hi ha la interpretació que se’n pot fer, d’aquest retrocés tan substantiu dels preus en general. Alfons Fernández, membre del Col·legi d’Economistes de Catalunya, subratlla el fet que la major part de l’any la taxa ha estat negativa. “Això no és casualitat –explica–, i segons la teoria econòmica una taxa d’inflació negativa sostinguda té diversos efectes negatius.” Entre aquests, Fernández assenyala el fet que els consumidors tendeixen a retardar decisions de compra de béns de consum durador (vehicles, electrodomèstics, habitatge...), amb la percepció que acabaran sent més barats amb el pas del temps. “Això és perniciós –alerta Fernández– perquè afecta la demanda i l’economia en general.” La segona conseqüència és que aquesta evolució també té impacte en la base fiscal de l’Estat, ja que la recaptació cau, i menys recursos públics vol dir que a l’Estat li caldrà endeutar-se més. Per l’economista, en un escenari normal, això tindria un efecte relativament limitat, “però en aquest moment l’Estat espanyol té un deute públic en nivells històrics, del 110% i amb la perspectiva que d’aquí a dos anys pugui arribar al 125%”. I tot plegat, comenta Fernández, genera un cercle viciós en el qual “tots som una mica més pobres, perquè els salaris i el rendiment dels sectors productius també hi estan lligats”.

Finalment, un altre efecte que destaca l’expert és que la taxa revela la “delicada” situació de l’Estat dins de la zona euro, on la caiguda de l’IPC harmonitzat ha estat del 0,3%, la meitat de la de l’Estat (0,6% harmonitzat). “Els preus reflecteixen el que passa en l’economia, i només cal veure que les caigudes del PIB també són molt superiors a les de la resta d’Europa”, conclou.

LA XIFRA

0,3
per cent
negatiu ha estat l’IPC harmonitzat de la zona euro, la meitat que el català i que l’harmonitzat de l’Estat.

LA FRASE

Els preus reflecteixen el que passa en l’economia i tots serem una mica més pobres
Alfons Fernández
membre del col·legi d’economistes de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona