Economia

Petit repunt del turisme

La Federació d’Hostaleria de Girona xifra en un 50% l’ocupació dels caps de setmana de juliol i entre un 20% i un 30% la d’entre setmana

Dels 904 hotels que hi ha a la demarcació, uns 200 estan tancats

Diuen que els anuncis fatalistes dels polítics els han perjudicat

El sector turístic es resisteix a donar la temporada per perduda, malgrat que el juliol ha estat, menys per a la Costa Brava Centre, un mes “desastrós”. El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, xifra l’ocupació del juliol en un interval que va del 20% al 30% entre setmana i que s’enfila fins al 50% els caps de setmana. Pel que fa a l’agost, si bé no és bo, aquests dies sembla que experimenta un petit repunt. El sector, però, tem que aquest increment del nombre de reserves es torni a estroncar si hi ha un augment del nombre de casos de Covid-19 i “tornen els anuncis fatalistes dels polítics”. Anuncis que, asseguren, han perjudicat molt el sector, ja que “no han estat curosos” amb la informació que han donat. Dels 904 establiments hotelers que hi ha a les comarques gironines, uns 200 estan tancats, “i la resta van al ralentí”.

Escudero comenta que el sector ha registrat fins a un 40% d’anul·lacions al juliol, un mes que, després de l’obertura de la frontera amb França, semblava que començava a arrencar. Els diversos brots que hi ha hagut i, sobretot, la recomanació que va fer el primer ministre francès, Jean Castex, de no viatjar a Catalunya van provocar moltes anul·lacions. “Més del 40% de les reserves del juliol es van acabar anul·lant. I en van caient a cada moment”, lamenta el president de la Federació d’Hostaleria. Els clients que han cancel·lat, sempre segons Escudero, són de Barcelona, però sobretot de França. I no només hi ha hagut una baixada d’ocupació als hotels. Escudero també parla d’un descens de fins al 50% de l’activitat als bars i restaurants dels municipis de costa. “Només funcionen els restaurants amb cert renom. La resta no omplen”, diu.

El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, també parla de certa reanimació en les reserves d’aquest mes d’agost. “Rebem més reserves i hi ha un augment de l’activitat pel que fa a trucades i consultes, cosa que no passava en les darreres dues setmanes”, explica. Dotras, però, reconeix que el sector manté els dits encreuats, perquè, després de cada anunci “desagradable”, hi ha hagut entre 48 i 72 hores de paràlisi, seguida de moltes anul·lacions. Diu que tenen sort que “els francesos continuen dient que se senten més segurs aquí que a casa seva” i que “molts són repetidors”. A més, segons Dotras, a Lloret han treballat molt per tenir totes les mesures de prevenció possibles i van ser la primera població de tot l’Estat espanyol que es va preparar per a la prevenció de la Covid-19 “formant 8.000 treballadors”. “I tenim la satisfacció que tota la feina que s’ha arribat a fer dona fruits”, manté.

A diferència dels darrers anys, les reserves són per a estades curtes (d’un o dos dies a sis com a màxim). Però això són les reserves, perquè, a l’hora de la veritat, molts clients, quan ja han esgotat el període que havien previst, “amplien uns dies més la seva estada”. Això sí, moltes reserves es fan a última hora –fins i tot el mateix dia– i són clients de proximitat (que són a tres o quatre hores en cotxe de Lloret de Mar).

El turisme a la Costa Brava Centre es comporta de manera diferent respecte a la resta del litoral gironí. N’és una prova el fet que aquest juliol, tot i que encara no hi ha les dades tancades, el gerent del gremi, Martí Sabrià, parla d’una ocupació del 60%. “La primera quinzena de juliol, l’ocupació va ser del 66%. Això són 15 punts menys que l’any passat, però és una bona nota”, comenta. El 80% dels turistes de la Costa Brava Centre són catalans i provinents de l’Estat, i aquest estiu tendeixen a fer estades curtes (majoritàriament de dos o tres dies i fins i tot d’una sola nit). “Es tracta de sortir per veure com estan les coses. Si els agrada el que veuen, com que no viuen lluny, tornaran al cap d’una setmana”, diu Sabrià. I aquest agost, de reserves a la Costa Brava Centre, n’hi ha. La incertesa –continua– és si les reserves que es fan aquests dies esdevindran o no anul·lacions. “Com que ho posem molt fàcil, la gent reserva i la decisió real de venir o no la pren un parell de dies abans de viatjar”, diu Sabrià, que recalca que, d’anul·lacions, també n’hi ha en anys bons: “L’any passat, que va ser un any excel·lent, vam tenir un 21% d’anul·lacions.”

El gerent de la Costa Brava Centre reconeix que el nombre de reserves d’aquest agost està augmentant, però “costa omplir hotels a còpia de reserves per a una nit o dues” quan un mes d’agost “normal” les reserves eren per a quatre o cinc dies. Sabrià ja fa temps que manté que el turisme de la Costa Brava Centre es comporta de manera diferent respecte a altres zones del litoral. “Aquí tothom té obert, estan tots al peu del canó i hem tancat el juliol amb un 60% d’ocupació. Suposo que, després d’això, algú s’adonarà que hi ha diferents models turístics”, comenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)