Economia

el ripollès

Reedició del programa «Treball a les quatre comarques»

El Departament de Treball a través del Servei d'Ocupació de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu du a terme el programa Treball a les 4 comarques amb l'objectiu de dinamitzar-les des del punt de vista econòmic. Es tracta de les comarques del Ripollès, Terra Alta, l'Anoia i Pallars Jussà, que són les que tenen més necessitat de reactivació econòmica.

El Projecte és el resultat del Pla de govern 2007-2010 en què s'expressa la voluntat d'afavorir la vertebració del territori, compensar les desigualtats i potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic o especialment despoblades del territori català.

Al Ripollès, el projecte s'ha desenvolupat el 2009, gestionat pel Consorci Ripollès Desenvolupament i concebut per la majoria d'entitats locals de la comarca. Ha tingut per objectiu donar resposta a les seves problemàtiques a través de la implementació d'actuacions que beneficiïn la comarca.

La subvenció de 237.000 euros atorgada pel Departament de Treball ha proporcionat eines a les entitats locals del Ripollès per integrar i dotar de coherència a les actuacions sectorials que impulsen els diversos Departaments de la Generalitat, d'una manera concertada entre elles.

En aquest sentit, aquest projecte ha ofert eines per a planificar estratègicament tot el conjunt d'accions públiques que s'han volgut posar en marxa, tant les més estructurals per tal de debilitar els factors generadors de desequilibris socioeconòmics, com aquelles altres que més a curt termini han volgut prevenir o pal·liar situacions conjunturals.

A més, ha ofert també la possibilitat de realitzar accions que permetin la millora de l'ocupabilitat de les persones del Ripollès així com la construcció d'itineraris personalitzats d'inserció a partir de la prospecció empresari.

El Projecte Treball a les 4 comarques al Ripollès va impulsar el 2009 tres accions formatives en sectors estratègics pel territori amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat de les persones aturades.

En concret, es van impulsar en els àmbits de la indústria (instal·lador d'equips i sistemes electrònics) i el sector agroalimentari (formació forestal i un curs d'especejament d'animals), que han tingut un total de 47 participants. D'aquest total de participants, han trobat feina 23 persones.

En l'àmbit de les accions dirigides a les persones en situació d'atur del Ripollès, s'ha impulsar un dispositiu d'inserció laboral per a 13 dones majors de 45 anys provinents del tancament d'indústries de la comarca, bona part d'elles aturades de llarga durada. Aquest dispositiu, que contenia accions d'orientació, motivació, realització d'un curs de muntador electromecànic i acompanyament a la inserció, ha permès que 7 d'aquestes dones trobin feina al finalitzar l'acció.

D'altra banda, el projecte ha permès la contractació d'un tècnic per tal de contribuir a la implementació de les accions previstes al pla de dinamització comarcal i fomentar la cooperació entre les diverses entitats locals que donen suport al projecte.

També ha permès l'impuls a tot un seguit d'accions en el marc dels programes de desenvolupament local de suport al teixit productiu local.

Per sectors d'activitat destaca, en l'àmbit del sector agroalimentari, la realització d'una campanya per la promoció dels productes agroalimentaris del Ripollès i la celebració de tres jornades de suport i difusió de l'activitat ramadera, bàsicament dirigit a donar suport al teixit productiu predominant a les valls de Ribes i de Camprodon.

En l'àmbit de la indústria, ha permès la realització d'un intercanvi d'experiències al País Basc per tal de visitar diverses bones pràctiques en l'àmbit de la gestió de polígons d'activitat econòmica, amb la finalitat de transferir coneixements en l'àmbit del disseny, gestió i dinamització dels polígons de la comarca.

Pel que fa al sector del comerç, s'ha realitzat unes Jornades d'Innovació Comercial per impulsar la millora dels establiments comercials i la seva competitivitat en les que van participar 25 comerciants de tota la comarca, 8 d'ells de Ripoll, 8 de Campdevànol, 3 de Sant Joan de les Abadesses, 3 de Camprodon i 3 de Ribes de Freser.

Respecte al sector turístic, el suport del Departament de Treball ha permès l'edició de fulletons sobre les rutes a peu a bona part dels territoris del Ripollès, una acció compresa en el marc de la xarxa de senders Itinerànnia que pretén impulsar aquest tipus de turisme d'alt valor afegit a les comarques del Ripollès, La Garrotxa i l'Alt Empordà.

Finalment, s'ha donat suport a un estudi per tal de convertir una part de les instal·lacions de l'empresa Comforsa a Campdevànol en un espai de dinamització econòmica i formativa.

El projecte Treball a les 4 comarques al Ripollès previst pel 2010 posa l'accent en l'atenció a les persones en situació d'atur, de les que se n'espera atendre a un mínim de 202 a través de les diverses accions de formació i orientació previstes.

El projecte ha estat fruit del treball conjunt de les principals entitats locals de la comarca com, per exemple, els ajuntaments de Ripoll, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i l'Ajuntament de Ribes de Freser i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon. El Consorci Ripollès Desenvolupament gestiona el projecte.

El Consorci ha obtingut una subvenció de 221.000 euros del Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu per tal de finançar el 90% del cost del conjunt d'actuacions d'enguany.

A banda de mantenir-se la continuïtat del tècnic de suport per a la gestió de les accions incloses al pla de dinamització comarcal, el suport del Departament de Treball permet portar a terme un conjunt d'accions articulades en tres eixos.

Es tracta d'accions d'orientació i acompanyament a la inserció per a les persones amb especials dificultats d'accés al mercat de treball; d'accions formatives per a la millora de l'ocupabilitat de les persones aturades de la comarca; i d'accions de suport al teixit productiu local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs
Economia

El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell

barcelona
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA