Economia

ESTEVE FREIXAS VILARDELL

PRESIDENT DE LA UNIÓ D’EMPRESARIS DE LA CONSTRUCCIÓ (UEC) DE GIRONA

“Podem fer obres als pobles turístics a l’estiu”

Han arribat a acords per compatibilitzar l’estada dels turistes amb l’activitat del sector

Diuen que podran absorbir els treballadors que no utilitzi el turisme aquest any

Empresari.
Esteve Freixas va néixer a Campllong fa 60 anys. El gener del 1988, amb el seu germà, constitueix la societat Freixas i Freixas SL, que encara avui continua treballant amb moltes de les seves variants.

És president de la Unió d’Empresaris de la Construcció (UEC) de Girona des del novembre passat. Explica que, malgrat ser un servei essencial, moltes empreses van tancar unes setmanes durant el confinament perquè el seu servei “és presencial” i quan anaven a les cases els “miraven malament”. Ara, ja s’han fet moltes de les vacances i s’acosta l’època que el municipis turístics no els permeten fer obres per no molestar el turista. És per això que Diputació de Girona, alcaldes i dirigents de la UEC han arribat a acords per compatibilitzar l’estada dels turistes amb l’activitat del sector.

El sector de la construcció era considerat servei essencial. Per què van tancar?
El nostre sector és presencial al cent per cent i, quan anaves a les cases, o bé et miraven malament, o t’adonaves que molestaves. Per això moltes empreses de la demarcació van decidir tancar a mitjans de març, abans que ens fessin parar obligatòriament. Això vol dir que molts treballadors de la construcció ja han fet moltes de les seves vacances i, ara, han de treballar; però, els mesos de juliol i agost, molts municipis turístics no deixen fer obres per no molestar els turistes. És per això que ens hem reunit amb la Diputació i amb els ajuntaments turístics per arribar a acords i compatibilitzar l’estada dels turistes amb l’activitat del sector.
Així podreu treballar aquest estiu?
Molts ens van dir que les obres privades les podíem fer a l’estiu, però que no molestéssim. Amb aquest “no molesteu” hi estic d’acord i l’entenc. I pel que fa a les obres grans, suposa un acord amb cada Ajuntament. Ara, espero que tots els constructors, paletes, fusters i lampistes tinguin suficient seny ja que ens deixen treballar.
Com està el sector en aquests moments? Hi ha prou feina d’obra nova i rehabilitacions?
Hi ha feina. La construcció, tot i ser mal vista, està funcionant. Ara, a més, cal tenir en compte que la gent ha estat confinada a casa seva durant tres mesos i ha vist els problemes que té el seu habitatge. Aquests tres mesos, l’habitatge s’ha situat com a eix de la família. Això vol dir que hi haurà obra.
Quines mancances té el sector actualment?
La principal és que és que no hi ha prou paletes qualificats. Aviat tindrem un paleta per arquitecte o per aparellador. Per això ja fa temps que dic que el sector de la construcció podrà absorbir els treballadors que no utilitzi el turisme aquest estiu.
Hi ha hagut moltes peticions del sector a la UEC durant el confinament?
Hem tingut molta feina. Des de trobar de la nit al dia una empresa perquè els constructors poguessin aconseguir EPI per als treballadors, perquè el govern estatal va avisar que podíem treballar un diumenge a quarts de dotze de la nit, a fer reunions virtuals amb l’administració per resoldre problemes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona