Economia

La despesa de pensions cau al maig per l’alta mortalitat per la Covid-19

Els nous pensionistes es redueixen un 22,1% i les baixes en el cobrament es disparen un 17,5%

La nòmina estatal per pagar les pensions disminueix mensualment per primera vegada des que es tenen registres

La nòmina de les pensions per a l’Estat a data 1 de maig va ser de 9.852,78 milions d’euros, un 0,27% menys que a l’abril, en la primera caiguda de la sèrie històrica, segons ha informat aquest dimarts el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. De fet, el govern espanyol admet que per culpa de la pandèmia i l’elevada mortalitat de la població d’edat avançada, així com pel tancament de les oficines de la seguretat social, les altes de pensions al sistema han disminuït un 32,2% respecte al maig del 2019. Tenint en compte les xifres fins al maig, és a dir, en tot el que portem d’any, les altes de nous pensionistes cauen un 22,1% i les baixes en el cobrament de la prestació pugen un 17,5% al conjunt d’Espanya.

La disminució de la despesa en pensions respecte al mes d’abril es deu a la reducció del nombre de pensionistes. A Catalunya, el total de pensionistes a data 1 de maig és de 1.731.775, dels quals 1.128.303 són jubilats. La xifra de jubilats, però, és més baixa que al mes anterior, quan eren 1.134.283, una caiguda de 5.980 pensionistes.

A Espanya, l’1 de maig hi havia 6.073.499 jubilats, 21.414 menys que al mes d’abril. De fet, la xifra global de pensionistes del maig és la més baixa des de l’octubre del 2019.

El govern espanyol afirma que la tendència a la baixa del nombre de pensions i pensionistes es deu “en part” al menor nombre d’altes al sistema “degut al tancament d’oficines i a la situació de confinament”. “Però també cal tenir en compte com ha influït la pandèmica de covid-19 en termes de mortalitat sobre el conjunt de la població i, en major mesura, sobre el col·lectiu de persones de més edat”, afirma el ministeri d’Inclusió.

D’altra banda, les estadístiques també mostren que la pensió mitjana a Catalunya al maig se situa en els 1.047,88 euros, una xifra que en el cas dels jubilats és de 1.180,92 euros, un augment del 2% respecte a ara fa un any. Pel que fa a les pensions d’incapacitat, al maig se situen a Catalunya en els 1.078,55 euros, les de viudetat en els 733,16 euros, les d’orfandat en els 406 euros i les que es reben a favor de familiars en els 643,64 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA