Economia

L’informe de la Generalitat sobre l’explosió d’IQOXE recomana actualitzar les lleis catalanes de seguretat industrial

El Govern apunta que l’empresa no podrà tornar a produir fins com a mínim a finals de maig

L’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’explosió de l’empresa IQOXE recomana actualitzar el marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial, un cop es tanqui la investigació sobre el sinistre produït a la companyia química el passat 14 de gener a les seves instal·lacions de la Canonja.

Aquesta és una de les propostes que recull el document i que ha presentat aquest dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra. En l’informe també s’apunta que l’expedient informatiu obert a IQOXE en l’àmbit de la seguretat industrial està previst que es resolgui a finals de maig i que l’empresa no podrà tornar a l’activitat “fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades”.

L’informe recull un seguit d’accions de millora proposades des del Govern en diferents àmbits. Són “aspectes que podien ser millorables o que caldria incorporar per a una més eficient gestió d’una emergència química”, ha comentat Torra. De fet, en l’informe es posa de manifest que hi ha “oportunitats de millora en la gestió de les emergències químiques”. “Hi ha situacions no previstes en els plans d’emergència que poden ser tractades”, es reconeix. També es posa de manifest “la necessitat d’efectuar simulacres” d’accidents químics per poder preparar una reacció coordinada dels actors que hi participen.

Entres les propostes de millora, n’hi ha que ja s’han començat a aplicar, com el retorn del PLASEQTA al Camp de Tarragona. Altres es van anunciar fa unes setmanes, com la instal·lació de sensors químics per a la detecció de núvols tòxics al voltant de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona.

A més, hi ha aspectes que es posen damunt la taula públicament per primera vegada, com l’actualització del marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial. Una modificació que es plantejarà un cop es tanqui la investigació que està en marxa des del departament d’Empresa i Coneixement. Aquest expedient està previst que es resolgui a finals de maig “sempre que s’aixequi aviat el secret de sumari de la investigació judicial”, que segons l’executiu “està condicionant la recollida de dades”, s’indica en l’informe.

D’aquesta anàlisi en depèn l’autorització de la Generalitat perquè IQOXE pugui tornar a produir. “El Servei Territorial del Departament d’Empresa i Coneixement no resoldrà l’autorització perquè l’empresa sinistrada torni a l’activitat total o parcialment, fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades, un cop avaluat l’informe de seguretat i el corresponent dictamen”, s’exposa. De la investigació també en pengen dos expedients més d’Inspecció de Treball que també s’han de tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona