Economia

La CEOE vol flexibilitzar els ERTO i eliminar les restriccions als acomiadaments en la reactivació econòmica

La patronal preveu una caiguda del PIB d’entre el 8 i el 15,5% durant el 2020 a causa de la crisi de la Covid-19

La CEOE creu que és “fonamental” que s’allarguin i es flexibilitzin els Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO), continuant amb l’exoneració de quotes de la Seguretat Social que paguen els empresaris en el període de reactivació econòmica després de l’aturada per la crisi sanitària que ha provocat la Covid-19.

En l’informe ’Estratègia per la Recuperació Econòmica d’Espanya després de la Covid-19’, elaborat juntament amb Deloitte i Esade, reclamen que es limitin les condicions de manteniment de l’ocupació vinculades a les ajudes públiques. En el document, la patronal empitjora les previsions sobre el comportament de l’economia espanyola i augura una caiguda del PIB d’entre el 8 i el 15,5% a finals d’any.

Depenent de l’evolució dels contagis de coronavirus, la patronal calcula que l’economia espanyola es pot contraure un 8% si es recupera la normalitat de la mobilitat en la segona meitat de l’any, un 12% si hi ha un rebrot a la tardor i un 15,5% en el pitjor dels escenaris.

Entre les recomanacions per a millorar la resposta a l’emergència econòmica, la patronal reclama una “acció ambiciosa” de la Unió Europea i una injecció de liquiditat per a les empreses i reduccions fiscals per part de l’Estat espanyol. Per a “provocar el menor dany possible” a l’economia, l’organització empresarial assegura que és necessari ajudar directament als sectors més afectats: turisme, hostaleria, consum, transport, salut, cultura o indústria, un sector que creuen que s’ha de potenciar especialment per assegurar la sortida de la crisi. L’informe també aposta per invertir en activitats estratègiques de recerca i innovació com a “palanca per a la competitivitat empresarial”.

Per a poder tornar a la normalitat el més aviat millor, la CEOE reclama que es facin tests als treballadors i s’autoritzi a les empreses a poder fer aquestes proves al personal segons les seves necessitats. A més, reclamen a les autoritats que defineixin un pla per a les restriccions a la mobilitat, davant la probabilitat de creixements de la corba de contagis.

En l’àmbit laboral, els empresaris demanen que s’allarguin les mesures excepcionals de suspensió de contractes i de reducció de jornada a través dels ERTO i que se’n regulin de noves, de manera que es permeti “adequar la plantilla de les companyies a la gradual recuperació de l’activitat, limitant l’abast del compromís del manteniment de l’ocupació i els efectes del seu possible incompliment”.

En aquest sentit, aposten per recuperar les causes objectives d’extinció de contractes “com a mesura de salvaguarda de la pervivència de les empreses i de l’ocupació”. D’aquesta manera, no es limitarien els acomiadaments que es derivin de “causes vàlides” sense relació amb la Covid-19 o l’estat d’alarma. A més, també consideren que caldria habilitar la possibilitat d’afectar i desafectar flexiblement els treballadors en ERTO en funció de la variació d’activitat mentre duri el període de transició.

D’altra banda, la patronal ha reclamat a l’Estat tingui en compte ajuntaments, comunitats autònomes i organitzacions empresarials per gestionar el desconfinament perquè són les institucions que millor coneixen la realitat dels territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona