Economia

ETT, comerç, oci i hostaleria lideren la destrucció de feina

L’increment de l’atur en el sector de la construcció és el més destacat a Catalunya percentualment

Els homes, més afectats per la falta de feina que les dones

El conseller El Homrani critica “l’excés de temporalitat” del mercat laboral català

Contractes temporals que es van acabar de manera brusca i la contractació de temporada per Setmana Santa que no es va arribar a realitzar són dos dels fenòmens que expliquen l’increment de l’atur a Catalunya durant el mes de març. Segons dades del Servei Públic d’Ocupació (SEPE), el nombre de desocupats es va situar a Catalunya al març en 417.047 persones, un 5,52% més que al febrer (21.833 desocupats) i un 5,38% més que al març d’un any abans (21.307 persones més sense feina). Per demarcacions, l’increment intermensual més fort va ser a Tarragona, amb una pujada del nombre de desocupats d’un 6,07% i gairebé 3.000 aturats més (2.947). A continuació, en termes relatius, hi ha Barcelona (5,81% i 16.708 nous desocupats); Lleida (3,81% i 801 aturats), i Girona (3,63% i 1.377 persones a l’atur).

Per sectors, el major nombre d’aturats tant pel que fa a xifres totals com a termes relatius va ser el dels serveis, amb un increment de 17.620 persones sense feina i un total de desocupats de 306.358; però també el de la construcció és un dels més afectats, en no poder realitzar la feina al propi domicili. De fet, percentualment l’augment més intens es registra en la construcció (+8,6%), al davant dels serveis (+6,1%). I és que es tracta d’ocupacions en què no hi ha l’opció de fer teletreball o de centres que han tancat totalment i sectors que donen per perduda, entre d’altres, la temporada turística de Setmana Santa, en què tradicionalment les contractacions ja s’allargaven fins a la temporada d’estiu.

En una entrevista a la ràdio, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, assegurava que “era d’esperar aquest atur, especialment en els treballadors temporals. Una vegada vam veure les primeres conseqüències de l’estat d’alarma vam estar registrant baixes diàriament. S’està fonamentant en treballadors temporals, sobretot. Hem de combatre l’epidèmia i també intentar que no destrueixi l’activitat econòmica”.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, indicava que “l’excés de temporalitat i l’extraordinària flexibilitat del mercat laboral han perjudicat les persones treballadores més vulnerables, com ara les de les ETT”.

Pl conseller, una quarta part de l’increment de l’atur a Catalunya prové “de les empreses de treball temporal (ETT), on un total de 5.115 treballadors han vist rescindits els seus contractes”. La conselleria assenyalava que de les 21.833 persones en atur al març “un nombre considerable que treballaven en àmbits marcats per la temporalitat han perdut la feina”. En concret, 3.111 persones de l’àmbit dels serveis de menjar i begudes; 2.552 persones de la construcció, i 1.588 persones que treballaven al comerç al detall.

“No hi ha cap dubte que aquest augment és degut a l’excés de temporalitat i flexibilitat del mercat de treball”, va subratllar.

La secretària general de la USOC a Catalunya, Maria Recuero, indicava també que l’atur ha colpejat aquest cop més els homes que les dones, i ho explicava pel fet que “aquesta crisi sanitària ha demostrat el valor dels treballs de cures i neteja, difícilment digitalitzables. I aquí, en aquests sectors sempre precaritzats i tan necessaris, la dona té una presència aclaparadora. Aquests sectors poden i han d’estirar de la contractació de reforç en aquests mesos, ja que les que no han perdut els seus llocs de treball estan suportant una sobrecàrrega de treball sense precedents, i a les seves mans hi ha part de la barrera del contagi “, es queixava.

Val a dir que entre els homes la variació ha estat més intensa que no pas entre les dones (+6,8% i +4,5% intermensual i +7,6% i +3,7% interanual, respectivament).

LA FRASE

La crisi sanitària ha demostrat el valor dels treballs de cures i neteja, difícilment digitalitzables
Maria Recuero
Secretària general de la Usoc

LA XIFRA

5.115
treballadors d’ETT
han vist rescindits els seus contractes amb el decret d’alarma del govern espanyol.

Els aturats per expedients temporals en queden fora

Els aturats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) no estan inclosos, ni ho estaran, en les estadístiques de l’atur, gràcies a una ordre ministerial del 1985 que estableix que en les estadístiques mensuals de l’atur figuraran els que estiguin inscrits com a demandants de feina a les oficines de l’INEM llevat d’algunes excepcions, entre les quals hi ha els “treballadors inscrits a les oficines de treball que, en virtut d’un expedient de regulació d’ocupació, tenen suspesos temporalment els seus contractes” i també els que “tinguin reduïda la jornada ordinària de treball per resolució de l’autoritat competent, dictada per expedient de regulació d’ocupació” o per modificació.

Dels prop de 79.000 ERTO presentats fins al dia d’ahir a Catalunya, 56.890 afectaven la demarcació de Barcelona (463.173 treballadors); 9.056 es van presentar a Girona (56.979 persones afectades); 4.457, a Lleida (24.963 treballadors); 6.598, al Camp de Tarragona (38.227 treballadors), i 1.957, a les Terres de l’Ebre, amb un total de 7.759 persones afectades per la mesura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA