Economia

Els autònoms troben curta la moratòria

Consideren que només genera endeutament, que ajorna el problema i que és “un càstig inassumible”, i creuen que el que necessiten ara és liquiditat

CCOO i la UGT adverteixen de les dificultats que tindran els treballadors per arribar a final de mes

Indignació i dolor, angoixa pel futur, desesperació, desorientació i una enorme decepció. Aquests eren alguns dels sentiments que milers d’autònoms del país expressaven, a través dels seus portaveus, després d’abonar la quota de cotització a la Seguretat Social del mes de març i de conèixer les mesures de suport decretades pel govern espanyol. Unes mesures que consideren del tot insuficients, tenint en compte que, en la majoria dels casos, l’activitat s’ha interromput amb el confinament a mitjan mes.

El president d’Autònoms Pimec, Miquel Camps, reconeixia ahir que el col·lectiu pateix realment per la seva supervivència. “Rebo trucades de molts autònoms desesperats, amb molt de patiment personal”, es lamentava. Camps explicava que els treballadors per compte propi, que ahir van ingressar 800 milions d’euros a la Seguretat Social arreu d’Espanya –uns 160 milions els 550.000 autònoms catalans–, “tenen unes despeses fixes mensuals, com lloguer de locals, subministraments, rènting de vehicles i maquinària...”, que han de seguir abonant tot i no tenir ingressos, en alguns casos des del dia 15 de març. “No veiem cap mesura esperançadora per sortir-nos-en”, es queixava.

Per Enric Rius, president d’Autcat-Autònoms de Catalunya, adscrit a la Cecot, el govern espanyol ha deixat els autònoms “abandonats” a la seva sort. “Vull pensar que és ignorància més que no pas mala fe”, es queixava Rius. “No són negocis que generin excedents i el que cal ara és liquiditat, transferència de rendes i no endeutament”, demanava. “Sembla que vulguin carregar sobre els autònoms i les pimes la càrrega econòmica d’aquesta crisi, i això és un càstig que en molts casos serà inassumible”, denunciava.

Després de prometre que vetllaria pels “col·lectius més vulnerables”, el govern espanyol va aprovar ahir una moratòria de sis mesos del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per als autònoms i empreses, i va decretar l’ajornament del pagament dels deutes a la Seguretat Social fins al 30 de juny, a banda de la moratòria sense interessos del pagament de les quotes pels dies treballats del mes de març. La suspensió del pagament de les quotes era una de les demandes del col·lectiu de treballadors per compte propi, però la quota del mes de març ja es va carregar a primera hora del matí.

“Entenc que podran sol·licitar la devolució de la part que no correspongui” al pagament dels dies treballats, va assegurar la vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, en roda de premsa telemàtica. Calviño va insistir que el col·lectiu d’autònoms ha estat atès fins ara “de manera especial”.

La Cambra de Comerç de Barcelona considerava “insuficient” la moratòria i demanava que es condonin les quotes a la Seguretat Social durant tres mesos prorrogables, una moratòria de tots els tributs i liquiditat a interès zero directa de l’Estat, entre altres mesures. Abans de conèixer aquesta marxa enrere del govern espanyol, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, posava el crit al cel: “Si no hi ha ingressos, no es pot pagar. Així de senzill. L’Estat espanyol no es pot permetre aquesta pròrroga?”, es lamentava abans de l’anunci del Consell de Ministres.

77.662 ERTO fins ahir

Els sindicats CCOO i UGT avisaven també ahir, en resposta a preguntes d’aquest diari, de la “incertesa” que viuen els treballadors acomiadats amb expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), i recordaven que “el 14,4% dels treballadors l’any 2019 ja no arribaven a final de mes”, segons dades exposades ahir per Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO. “Hem demanat al Servei Públic d’Ocupació estatal (SEPE) que habiliti una nòmina permanent, que sigui dinàmica, perquè les prestacions aprovades fins al dia 26 d’un mes es cobren el dia 10 de l’altre, i els treballadors necessiten cobrar al més aviat possible i saber quan rebran els diners de la prestació”, explicava. “Demanem que l’Estat transfereixi la renda que necessiten les famílies i que es reconegui el seu dret”, deia Bellera. També Enriqueta Duran, secretària de Polítiques Socials de la UGT, expressava ahir el seu temor que l’administració “no tingui prou agilitat per pagar en el termini establert i en la forma escaient les prestacions que aprova”. “Hi ha famílies molt vulnerables que tornaran a dependre de la pensió de la gent gran”, deia.

El nombre d’ERTO d’ahir a Catalunya era de 77.662, i 547.837 els empleats afectats, dels quals 428.569 eren de Barcelona (57.218 expedients); 52.259, de Girona (8.322 ERTO); 23.183, de Lleida (4.149 ERTO); 36.699, de Tarragona (6.174 expedients), i 7.127, de l’Ebre (1.799 expedients).

LES FRASES

No veiem cap mesura esperançadora per sortir-nos-en
Miquel Camps
President Autònoms Pimec
No són les mesures que necessita el col·lectiu. Ens han deixat abandonats a la nostra sort
Enric Rius
President d’AUTCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA