Economia

El Congrés avala els decrets econòmics per la crisi del coronavirus

La majoria dels grups de l’oposició hi vota a favor però critica les mesures per “insuficients”

La moratòria o suspensió dels lloguers i l’exoneració del pagament de la quota d’autònoms són algunes de les mesures més reclamades per completar el paquet de l’executiu

El Congrés dels Diputats ha avalat aquest dimecres els tres decrets econòmics del govern de Pedro Sánchez per fer front a la crisi derivada del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19). Les mesures han tirat endavant amb els vots a favor de PP, Vox, Cs, ERC, JxCat, a més del PSOE i Unides Podem. La CUP hi ha votat en contra.

Tot i el seu suport, l’oposició no han estalviat a crítiques a unes mesures que consideren “insuficients”. “Escasses”, “es queden curtes”, “fan falta passos més profunds i de més abast” són algunes de les apreciacions repetides per diputats tant de dretes com d’esquerres, si bé argumentades per raons diferents. La moratòria o suspensió dels lloguers o l’exoneració del pagament de la quota d’autònoms han estat algunes de les mesures més reclamades per completar el paquet de l’executiu.

Tot i això la majoria de la cambra baixa, en un ple atípic amb l’hemicicle pràcticament buit, ha donat llum verda als decrets que inclouen les mesures econòmiques aprovades per l’executiu des de la declaració de l’estat d’alarma.

Entre aquestes mesures, l’agilització dels tràmits pels ERTO, que els afectats per expedients temporals puguin accedir a l’atur sense arribar al mínim de cotització prèvia i que la prestació no els descompti com a temps gastat; la moratòria d’hipoteques; la línia d’avals de l’Estat de 100.000 milions d’euros a crèdits per a empreses o el fons de 300 milions d’euros per finançar serveis socials de les autonomies.

La vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, ha defensat que són decrets “molt complets, ambiciosos i potents” que es veuen “complementats dia a dia” a mesura que es detecten noves necessitats.

Suport de les dretes per “responsabilitat”

“Vivim moments molt difícils, el PP tindrà la major disponibilitat per col·laborar però demanem també la seva responsabilitat”, ha dit el diputat del PP Mario Garcés. El popular ha demanat, però, que la crisi del coronavirus “no sigui una oportunitat perquè determinats” sectors del govern espanyol tinguin una “porta oberta per a un canvi de model econòmic o de llibertat”.

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat el govern d’arribar “tard i malament” però, tot i així, el partit d’extrema dreta ha votat a favor de dos dels tres decrets “per responsabilitat”. En concret, ha votat en contra d’un dels decrets que inclou les mesures per a col·lectius vulnerables, com la moratòria d’hipoteques.

La diputada de Cs, María Muñoz, ha reivindicat que el seu partit va ser el primer “a tancar files” amb el govern espanyol i ha avançat que seguiran proposant mesures per millorar la seva actuació.

ERC, JxCat i la CUP proposen més mesures

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha demanat ampliar les mesures amb la suspensió urgent del pagament del lloguer per als col·lectius més afectats així com de la factura de la llum, l’aigua i el gas; la prohibició d’acomiadaments; que es garanteixi una renda de confinament “des de ja” per a persones en situació de vulnerabilitat; un impost extraordinari i temporal a companyies digitals de repartiment mentre duri el confinament, i un impost solidari per a les grans fortunes, entre d’altres.

JxCat ha votat a favor, amb un sí “crític i constructiu”. El diputat Ferran Bel ha argumentat en un vídeo –ja que no JxCat no ha assistit presencialment al ple– que les mesures “són necessàries en la seva majoria però són absolutament insuficients”. JxCat demana, entre d’altres, que la transferència de 2.800 milions d’euros a les autonomies per a la sanitat siguin a fons perdut o aturar els pagaments tributaris, financer i lloguer d’empreses.

El PNB també ha votat a favor tot i que ha apuntat que cal millorar l’eficàcia i abast de les mesures.

La CUP ha reclamat la suspensió del pagament d’hipoteques i lloguers; impostos “d’emergència” a grans capitals; que els bancs tornin els diners del rescat bancari, o que la monarquia ingressi “els diners de les herències” a les arques públiques, entre d’altres. La portaveu de la formació independentista al Congrés, Mireia Vehí, ha dit que la resposta a la crisi derivada del coronavirus “no pot dependre de la bona voluntat dels espanyols ni tampoc dels empresaris”. En aquest sentit, ha demanat un “repartiment de la riquesa” i que s’orientin les mesures a les necessitats de la “gent senzilla”, que viu amb “ansietat” la situació.

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha reclamat “passos més profunds i de més abast” i ha retret a la dreta que critiqui quan van “saquejar” la sanitat pública.

El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, ha instat el govern a donar més protecció a les persones confinades perquè no hagin de patir “l’ansietat” de no saber si se’ls protegirà.

En la mateix línia, el diputat del BNG Nestor Rego ha reclamat mesures “més ambicioses” perquè “no paguin sempre els mateixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona