Economia

JAUME FÀBREGA

PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA

Les exportacions no s’han aturat

Assegura que el turisme i el comerç de les comarques gironines són els sectors més castigats a conseqüència de la pandèmia

Pensa que si aquesta crisi dura molt hi haurà empreses que hauran de tancar

President des de l’any passat
És llicenciat en filosofia i ciències de l’educació per la UB i té un màster en formació de formadors per la Politècnica de Catalunya. És gerent d’una empresa de consultoria i formació. Durant nou anys va ser vicepresident de la Cambra.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, creu que ara per ara els sectors gironins més perjudicats són el turisme i el comerç, a més d’indústries que han hagut de tancar perquè no els arriba el producte. Assegura, però, que les exportacions no s’han aturat i que continuen funcionant bé, sobretot les de fora de la Unió Europea.

Des de fa cinc o sis dies s’estan presentant un munt d’ERO temporals.
La situació no és bona i a partir d’ara vindrà una allau d’expedients de regulació temporal d’ocupació. I si no s’admeten aquests expedients temporals hi ha perill que moltes empreses desapareguin. Evidentment, tot depèn de la dimensió de les empreses. Les grans poden tenir capacitat de finançament, però en canvi les petites poden tenir més problemes de liquiditat. Estic convençut que hi haurà empreses que si això s’allarga hauran de tancar. Sortim d’una crisi que va provocar una gran mortaldat empresarial i ara que ens estàvem recuperant ens tornem a trobar en un escenari que ens podria dur a una altra mortalitat d’empreses important. Estem en una crisi sanitària i el que cal és que no es produeixi també una crisi econòmica.
A la demarcació de Girona quins són els sectors més castigats?
Els més castigats són el sector turístic i el comerç. Hi ha altres sector, en canvi, que funcionen molt bé aquests dies, com és el cas del sector informàtic, les consultories que assessoren les empreses sobre com treballar telemàticament i també les d’alimentació. La indústria turística, que no pot obrir per Setmana Santa, ara ja està patint per la temporada d’estiu perquè ja s’han anul·lat les reserves. Jo espero, però, que quan s’acabi l’escenari de crisi sanitària la gent tingui ganes de sortir i vulgui fer vacances. Una altra cosa és que les pugui fer, perquè aquests dies les rendes pateixen.
Les empreses segueixen exportant?
El gruix de les exportacions no s’ha aturat, sobretot les que es fan fora de la Unió Europea. Esperem, però, que hi hagi un alentiment important perquè el gruix de les nostres exportacions són els països europeus com ara França i Alemanya. S’està parlant que el PIB baixarà un tant per cent molt important i a mesura que els nostres clients siguin menys rics i es guanyin menys la vida també baixarà el nostre negoci. Les exportacions a tercers països no han disminuït gens i el sector carni continua tirant molt fort.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA