Economia

Un decret que queda curt

Llogaters i botiguers reclamen que la moratòria aplicada al pagament d’hipoteques s’ampliï als lloguers

Patronals demanen més concreció i mesures “de supervivència” com ara l’ajornament d’impostos

El paquet de mesures econòmiques i socials anunciat abans-d’ahir per Pedro Sánchez per mitigar els efectes del coronavirus en l’economia dels ciutadans i de les empreses queda curt. Malgrat l’ostentació de xifres feta pel president espanyol, agents socials i entitats reclamaven ahir més voltes de rosca a aquests pal·liatius, que per a molts són insuficients i per a d’altres mancats de concreció. El Sindicat de Llogaters va llançar ahir un clam que la vigília ja s’havia sentit en més d’un àmbit, i és l’ampliació als llogaters de la moratòria prevista per al pagament d’hipoteques. L’organització va emetre un comunicat alertant que si no s’amplia la mesura als lloguers, es pot provocar “una crisi social i d’habitatge molt més gran que la que vam viure després del 2008, i els seus efectes seran molt més concentrats en el temps”. El govern espanyol, assegurava la nota, “deixa fora els milers de famílies, autònoms i petits comerços que, fruit d’aquesta crisi, han deixat de rebre ingressos però que sí que hauran de pagar la propera mensualitat de lloguer”.

Des del món del petit empresariat, la patronal catalana del comerç minorista Retail.cat, que aplega 40.000 establiments comercials, també va lamentar en un comunicat que les mesures presentades pel govern espanyol siguin “insuficients” i va criticar-ne la falta de concreció. Retail.cat, els membres de la qual donen feina a 245.000 persones a tot Catalunya, també reclamen “suspendre el pagament dels lloguers mentre els establiments estiguin tancats”, i que quan tornin a obrir es negociï cas per cas, perquè es trigarà un temps a recuperar el nivell de consum. Finalment, Retail.cat creu que hauria calgut una suspensió dels impostos i dels crèdits fins que es normalitzi la situació.

Per la seva banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va reclamar noves mesures “excepcionals i de supervivència”, entre les quals, a més d’algunes de les reclamades pel comerç detallista, hi ha la consideració de pime per a les empreses de menys de 250 treballadors. Sánchez Llibre creu que “la liquiditat del sistema només se salvarà si el finançament dels crèdits correspon en un 75% a l’Estat i en un 25% a la banca privada”. Per al líder empresarial, “les mesures aprovades pel govern són positives però insuficients perquè deixen fora més de 600.000 autònoms i pimes dels sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració. Aquests sectors requereixen mesures extraordinàries i temporals per “alleujar” les conseqüències econòmiques de la crisi derivada de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida