Economia

Se suspenen molts mercats setmanals

Es produeix un degoteig d’ajuntaments gironins que apliquen aquesta mesura preventiva

Els marxants reclamen ajuts i rebaixa d’impostos

Des del moment en què, ahir, l’Ajuntament d’Olot va anunciar la suspensió temporal del mercat setmanal com a mesura per frenar el coronavirus, es va produir un degoteig constant i la llista es va anar allargant. A part d’Olot, doncs, no hi haurà mercat setmanal fins a nou avís a Ripoll, Lloret de Marc, Blanes, Empúries, Banyoles o Llívia.

Els marxants van reaccionar amb molta preocupació, per l’afectació directa i per l’efecte dominó que crea, tal com es va demostrar a final del dia. I és que, tal com va explicar el president del Gremi Associat de Venedors Ambulants No Sedentaris (GAVANS), David Fagella, tots són autònoms i viuen de la venda diària. “La suspensió dels mercats setmanals és una mesura que ens anul·la econòmicament”, va afirmar, i va recordar que ja són un sector molt castigat pels impostos i taxes que han de pagar. El president de GAVANS va recordar, per exemplificar l’abast de la suspensió, que rere una parada en depèn, en la majoria de casos, tota una família.

A més, va denunciar el greuge comparatiu i amb les grans superfícies comercials, ja que en aquest cas i a diferència de la venda no sedentària, poden obrir portes amb un terç del seu personal. “La suspensió dels mercats setmanals és una previsió de risc zero per aturar el que ha de venir igual. S’ha de fer prevenció i els ajuntaments es curen en salut”, ha dit. Això no obstant, Fagella va matisar que les mesures de prevenció que dicten les administracions són necessàries, però també molt dures per al sector de la venda no sedentària.

Per afrontar aquesta situació, Fagella va avançar que negociaran amb les administracions competents algunes mesures pal·liatives com la retallada de les taxes que paguen. “És lògic que no paguem per una ocupació i una activitat que, en realitat, no hem pogut dur a terme”, ha indicat. Així mateix, David Fagella ha dit que negociaran perquè es puguin congelar els pagaments de les hipoteques de forma temporal per alleujar l’economia familiar dels marxants afectats per la suspensió dels mercats setmanals.

Girona, sí

A Girona, en canvi, es va decidir mantenir el mercat de la Devesa, perquè és un espai a l’aire lliure i a l’hora de màxima afluència no supera el topall del miler de persones, i perquè és un servei d’abastament bàsic. El mercat del Lleó es manté també obert. A Blanes també es manté el mercat de fruita i verdura de dilluns a dissabte al passeig interior.

Fruita i verdura

D’altra banda, el sindicat Unió de Pagesos va fer una crida ahir als ajuntaments catalans, organismes competents en la gestió dels mercats no sedentaris del seu àmbit, que no prohibeixin la comercialització, per part de la pagesia, de productes peribles com fruites i hortalisses com a conseqüència del coronavirus. El sindicat va afirmar en un comunicat que no té cap sentit prohibir la venda de producte fresc i de proximitat. Segons aquest sindicat, aquest projecte és bàsic per a la població aquests dies, a diferència d’altres productes no peribles i que no són de primera necessitat.

Unió de Pagesos va remarcar que seria una contradicció que els centres comercials i les grans superfícies es mantinguessin oberts i no es permetés als pagesos, que són petits paradistes, vendre els seus productes. “L’administració està obligada a establir les mesures que cregui oportunes, però tenint en compte l’abastiment de producte fresc i de proximitat per no crear situacions de greuge gaire importants per als productors agroalimentaris del país”, va concloure el seu comunicat.

LES XIFRES

1.000
persones
és el límit fixat per la Generalitat per a les activitats que concentren molt de públic.
15
dies
és l’espai temporal revisable dictat en la majoria de casos per a la suspensió dels mercats setmanals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA