Economia

Els treballadors d’empreses robotitzades són 1,4 vegades més productius

Un estudi admet que la pèrdua de llocs de treball causada per la robotització no ha estat compensada pel guany de productivitat

Els treballadors d’empreses robotitzades són 1,4 vegades més productius que els de les empreses que no han adoptat tecnologies automatitzades, segons l’estudi Tecnologies d’automatització: efectes a llarg termini a les empreses industrials espanyoles liderat per Joan Torrent, catedràtic d’Economia i investigador dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

L’estudi ha analitzat les dades d’un total de 5.551 empreses de la indústria espanyola al llarg de 25 anys (1991-2016) i la principal conclusió és que les cadenes d’activitat de les companyies que estan robotitzades són més productives que les que no ho estan. En concret, els treballadors d’aquestes empreses són 1,4 vegades més productius que els de les empreses que no estan automatitzades, i no per això els costos laborals s’hi han disparat, ja que una altra dada que aporta l’estudi és que les empreses automatitzades gasten en nòmines 1,2 vegades més que les que no ho estan.

Efecte negatiu.

Tanmateix, a l’estudi també es constata que l’automatització de processos té com a efecte la pèrdua progressiva de llocs de treball a la indústria. Segons estimen els autors, a la indústria espanyola, la destrucció a curt termini de milers de llocs de treball no ha estat compensada per l’avantatge d’un augment significatiu de la productivitat. Ara bé, els autors també assenyalen que, tot i que l’automatització destrueix ocupació a curt termini, una combinació correcta de les tecnologies pot incrementar els llocs de treball i millorar-ne la qualitat a llarg termini.

La presència de robots al sector industria s’ha multiplicat per més del doble en els darrers 25 anys, i si el 1991 només el 17,7% de les companyies disposava d’alguna mena de tecnologia d’aquesta mena, la proporció va pujar fins al 39,1% el 2016. Amb tot, cal dir que només 3 de cada 10 empreses aprofiten la complementarietat entre l’automatització de diferents eines. Com explica Joan Torrent, “és important entendre la idea de les tecnologies de l’automatització com un conjunt de tecnologies que interaccionen entre elles i que fomenten una transformació radical de l’activitat industrial.”L’ús correcte dels assistents digitals i el control dels processos orientat per la gestió de grans quantitats de dades són, per exemple, algunes de les matèries en les quals el sector industrial espanyol té un gran marge de millora. “Les empreses industrials espanyoles, majoritàriament les pimes, fan servir tecnologies d’automatització d’assistència i control numèric de l’activitat molt preliminars i bàsiques, i això clarament n’afebleix l’efecte sobre l’eficiència”, considera Torrent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida