Economia

El camp prepara la seva protesta històrica a Lleida

Sindicats, patronals i ajuntaments s’impliquen en la manifestació de demà

La pagesia reclama accions urgents

Històrica és l’adjectiu que sindicats, patronals i ajuntaments desitgen que acabi definint la manifestació en defensa de la pagesia i del món rural convocada per a demà a Lleida, perquè, asseguren, el model agrari actual està en situació “crítica”, fins al punt que tots els agents implicats creuen que és de les pitjors situacions dels últims 50 anys.

La crida va néixer per l’alerta que si no es fa res es perdran molts llocs de treball i es produirà el despoblament de les zones rurals. D’aquesta manera, asseguren els convocants, tots els sectors vinculats al camp i als municipis, no només a la pagesia i l’agricultura, els haurien de fer costat. La manifestació tindrà cinc columnes, que partiran concretament de Torrefarrera, Albesa, Corbins, l’AP-2 amb l’avinguda Madrid i el pont Vell. L’objectiu és que els tres eixos que donen accés a la plaça Sant Joan (avinguda Francesc Macià, avinguda Madrid i pont Vell amb avinguda Garrigues) estiguin plens de tractors fins a desembocar a la plaça Sant Joan.

Suports múltiples

La mobilització unitària es va presentar ahir a Alcarràs (Segrià) i té el suport de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la patronal Afrucat, així com d’una cinquantena d’alcaldes lleidatans i de la Franja de Ponent.

L’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, va subratllar que es tracta d’una manifestació unitària “insòlita”. El motiu, va dir, és el “cansament dels pagesos de veure com any rere any les seves rendes baixen i els seus costos de producció s’incrementen”. Aquesta situació, va afegir, posa en risc les explotacions familiars que han sostingut i han fet créixer el territori. Pel que fa a la petició dels productors de no cobrar-los l’IBI per fer front a la greu situació econòmica, Ezquerra va assegurar que han traslladat la petició a la Subdelegació del Govern espanyol a Lleida perquè ajudi els ajuntaments en aquesta compensació.

Per la seva banda, el president d’Asaja, Pere Roqué, creu que “no és una crisi, sinó que estem davant de la liquidació del món rural si no es canvia l’estructura”, ja que “les explotacions agràries familiars, el nostre model productiu, estan en fase de desaparició”. És per això que el camp demana mesures concretes per part de l’Estat i la Generalitat.

Al seu torn, el representant de la sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, Osvald Esteve, va explicar que a la protesta hi haurà gent de la Franja perquè el problema no és local sinó que és d’àmbit català i espanyol. “No pot ser que els pagesos hagin començat la campanya molt disgustats, desil·lusionats i abatuts”, es va exclamar. És per això que reclamen mesures a curt termini com ara un finançament “ràpid i àgil”, avalat pel Departament d’Agricultura.

Consum de proximitat

Finalment, el president de la Plataforma de la Fruita, Jordi Vidal, va alertar que des del 2014 la viabilitat de les explotacions està caient. Vidal va lamentar que la gent “s’omple la boca de productes de proximitat i km 0 però cal fer molta pedagogia per mentalitzar la gent que cal consumir productes que es produeixen aquí”. Per ell, “no n’hi ha prou de canviar una normativa, cal el suport dels governs i d’Europa, perquè “un país sense agricultura és un país dependent de tercers i no és un país sa”.

LA FRASE

Ens omplim la boca de km 0, però s’ha de fer molta pedagogia per mentalitzar la gent
Jordi Vidal
President de la Plataforma de la fruita


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona