Economia

L’atur baixa al desembre el mínim anual des del 2010

El nombre de desocupats a Catalunya se situa en 388.124 persones i el descens en relació amb el 2018 és de l’1,2%

Només creix l’atur a Tarragona i en tots els sectors hi ha descensos moderats

El mes de desembre ha salvat unes estadístiques de l’atur que finalment han estat positives, parlant en termes d’ocupació. El nombre de desocupats es va reduir un 1,2% interanual i un 0,5% intermensual (és a dir, si es compara amb un any abans i si es compara amb el mes anterior), deixant la xifra de persones sense ocupació en 388.124. Es tracta del descens més lleu des del 2010, quan l’atur es va reduir un 0,2% interanual. Però també de la xifra més baixa. L’any 2010, el nombre de persones sense feina era de 562.673 i l’any 2013 n’eren 624.872, per citar dos exemples.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, celebrava, també amb moderació, les xifres, però ahir, en la roda de premsa de balanç, es va mostrar satisfet amb el resultat, tenint en compte que el nombre de desocupats a Catalunya el 2019 suposa “el valor més baix” des del 2017 a un tancament de l’any: “Creiem que són bones dades que demostren la nostra capacitat per reduir l’atur”, va comentar.

Amb tot, el conseller va admetre que Catalunya “està moderant” la creació d’ocupació respecte als anys anteriors i va alertar que “aquesta tendència no ha de consolidar-se”. De fet, anys enrere, el retrocés en la desocupació havia estat més destacat, del -6% l’any passat; del -7,9% l’any 2017 i del -12% al desembre del 2016.

Segons l’informe del Ministeri de Treball, el mes de desembre passat es van signar un total de 231.963 contractes a Catalunya, un 11,63% menys que el mes anterior, dels quals 202.929 van ser temporals i la resta (29.034) indefinits. Això suposa que el 87,4% dels contractes signats a Catalunya durant aquest mes van ser temporals: “No és el model que defensem”, va dir El Homrani.

Per demarcacions, l’atur va caure arreu en termes interanuals i només va pujar lleument en termes intermensuals a la de Tarragona. Per sectors, hi ha descensos interanuals de més del 5% a l’agricultura i la construcció, no tant a la indústria (-2%) i menys als serveis (-0,2%).

Els sindicats han criticat, justament, la mala qualitat del mercat laboral. CCOO lamentava ahir a través d’una nota la “terciarització” i la “precarització”, que han fet augmentar l’atur estructural. Per la UGT, la contractació continua essent eminentment temporal i del sector de serveis (167.332 contractes). Per Pimec, és positiva la reducció de l’atur el 2019 i “el 2020 es presenta amb unes bones perspectives”. A l’Estat espanyol, l’atur s’ha reduït de 34.579 persones al mes de desembre, un 1,08% en comparació amb el mes anterior; i de 38.692, un 1,2%, en relació amb l’any anterior; de manera que el nombre de desocupats queda en 3.163.605 persones.

LA FRASE

Creiem que són bones dades que demostren la nostra capacitat per reduir l’atur
Chakir el Homrani
Conseller de treball, Afers Socials i Famílies

LA XIFRA

4.783
aturats
menys s’han registrat al desembre del 2019 en comparació amb el desembre del 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona