Economia

Pimec proposa una taxa al CO2 i altres accions contra l’emergència climàtica

La patronal Pimec proposa en un informe tot un seguit de mesures per passar de 45 milions a 31 milions de tones de CO2 d’aquí al 2030

La patronal Pimec ha situat la fiscalització de les emissions de CO2, a través d’una taxa, en el centre de les accions que cal dur a terme per afrontar l’emergència climàtica actual, i que es recullen a l’informe Catalunya davant el canvi climàtic, i que plantegen la meta de passar dels 45 milions de tones del 2017 a 31 milions.

A l’informe es desplega una estratègia segmentada en deu àmbits, entre els quals destaca la proposta d’imposar una taxa al CO2 per incentivar la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Segons comenta Joan Vila, president de la comissió d’Energia de Pimec, “tot passarà a través d’una taxa al CO2, que ha de gravar tots els sectors, i ha de ser progressiva.” No va dubtar a considerar que ha de ser molt intensiva i que, “per no empobrir l’economia, ha de tenir un retorn, de forma individual a cada contribuent, donant suport a la compra de vehicles elèctrics o, com és el cas de Suècia, baixant els costos de la Seguretat Social de les empreses.

Una altra de les principals propostes té a veure amb potenciar l’electrificació de l’economia. De cara al 2030, hom demana la transició decidida cap a l’energia renovable, amb la implantació extensiva de l’autoconsum amb energia fotovoltaica. L’escenari que es visualitza des de Pimec, prou ambiciós, és arribar al 2025 tot disposant d’una implantació fotovoltaica de 3.200 Mw i, per a l’eòlica, de 1.500 Mw. Joan Vila ha destacat que per assolir aquestes metes, “és urgent que la Generalitat retiri el Decret 147/2009, perquè es puguin impulsar més projectes d’autoconsum i parcs eòlics i fotovoltaics.”

En el canvi del model productiu, a banda de redissenyar i electrificar processos, s’incideix en l’extensió de la biomassa com a font d’obtenció de calor (aigua i vapor) en el sector industrial i ramader.

En el camp de la mobilitat, per tal d’assolir el repte que el 30% dels cotxes siguin de zero emissions el 2030, hom destaca que caldrà disposar de 150.000 punts de càrrega de baixa potència repartits pel territori.

En l’habitatge, caldrà escometre el repte de renovar 50.000 habitatges per any, i de 5.000 locals terciaris, amb la finalitat de dividir per 10 les seves emissions el 2050.

A l’informe també s’assenyala que les diverses administracions han de donar exemple, amb inventaris de les seves emissions, per reduir-les, però també a través de la compra pública, per fer-la més sostenible, i una planificació més acurada de la construcció d’infraestructures, perquè no esdevinguin un focus d’emissió de CO2.

En la presentació de l’informe, el president de Pimec, Josep González, ha assegurat que “cal donar el missatge a la societat i a les pimes que el canvi climàtic és un problema molt greu, cal conscienciar-les i fer-les partícips de la lluita contra l’escalfament global.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida