Economia

L’Amec invoca el model basc per a l’exportació

Les empreses volen concreció en els objectius i partides pressupostàries específiques

Preveuen un alentiment

Establir un model i uns objectius clars, consensuar-los amb els diferents sectors i elaborar projectes plurianuals ben dotats en els pressupostos. Aquest és el model, a imitació del que es du a terme al País Basc, que ahir van reivindicar des de l’associació d’empreses exportadores Amec i que, segons el seu director general, Joan Tristany, potenciaria aquest important segment de l’economia. “En podem dir polítiques d’Estat, de país o de comunitat”, va remarcar Tristany, que va insistir en la necessitat que, “governi qui governi, aquestes estratègies es continuïn aplicant”.

El director general d’Amec es va exclamar perquè, tot i que “hi ha línies fixades, aquestes no es materialitzen”, perquè “no es pot dissenyar una política si després que l’ha d’aplicar no té capacitat ni recursos”. Tristany va subratllar la necessitat de definir bé les actuacions i les eines, amb “partides concretes en els pressupostos i indicadors de compliment dels objectius”. Si no, “només són titulars”.

Amec, que aquest any celebra el cinquantè aniversari, va presentar un bon balanç de l’exercici passat. Les empreses que s’hi agrupen van exportar un 11,4% més, fins als 6.654 milions d’euros. A més, un 78% de les companyies van incrementar les exportacions i dos terços van ampliar les seves plantilles. En l’aspecte qualitatiu, però, Tristany va fer alguns matisos, com ara que en alguns dels països de destí més importants, com ara Alemanya, el Regne Unit i el Marroc, hagin baixat les vendes, i també que les perspectives que expressen els empresaris de cara a l’exercici en curs són una mica menys optimistes que en els últims anys. En aquest sentit, els responsables d’Amec van alertar dels grans elements que poden afectar l’evolució dels negocis: l’alentiment del creixement del PIB mundial i del comerç, l’increment de la incertesa i la inestabilitat polítiques, les barreres al comerç i l’acceleració de la revolució tecnològica.

Quant a les incògnites que ja fa mesos que pesen sobre el Brexit, el subdirector general d’Amec i cap de l’àrea de prospectiva, Diego Guri, va indicar que les empreses “ja tenen fets plans de contingència per si finalment hi ha un Brexit dur”, especialment diversificant mercats. Guri va reblar que, sigui com sigui, el Regne Unit “acabarà sent un país tercer”.

Mala dada d’inversió estrangera

La inversió estrangera a Catalunya va tancar el 2018 en 2.985,6 milions d’euros, una xifra que suposa un descens de l’11,7% respecte a l’any previ i la tornada als nivells d’ençà del 2012. Les dades, proporcionades ahir pel Ministeri espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme, tanmateix també revelen que l’arribada d’inversions va anar creixent al llarg de l’any, ja que es va passar dels 357 milions del primer trimestre als 702 milions en el segon i els 856 milions en el tercer fins als 1.068,5 milions del quart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA