Economia

Es cronifica el dèficit inversor de l’Estat a Catalunya

Denuncien que Foment executa només un 70% del que havia pressupostat

Demanen, però, que s’avali el PGE de Sánchez

El dèficit inversor de l’Estat a Catalunya ja és un mal crònic. Segons dades fetes públiques ahir per la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres (CCOC), entre el 2010 i el 2017 (últim any del qual es tenen dades), el grup Foment, que representa el gros de les inversions en infraestructures, no ha executat més del 70% de mitjana del que tenia pressupostat al Principat. Així, en termes regionalitzables, en aquest període a Catalunya només ha arribat un 12,8% del total de l’Estat, és a dir, més de sis punts per sota de la ponderació del territori català en el PIB estatal, que es calcula en un 19,2%. Per acabar-ho d’adobar, el president de la CCOC, Joaquim Llansó, va alertar que, malgrat les promeses com ara la “pluja de milions” (uns 4.000) anunciada per l’anterior president espanyol, Mariano Rajoy, aviat farà dos anys, el 2018 va pel camí de convertir-se en el mínim històric d’execució dels PGE a Catalunya, segons el còmput dels primers sis mesos de l’any, en què només s’han destinat uns 320 milions del total compromès, és a dir, un 24%.

Llansó també va mostrar preocupació pel baix dinamisme de la licitació de les diferents administracions públiques que impliquen el sector constructor a Catalunya, que van créixer un escàs 0,9% l’any passat fins a un total de 1.671,2 milions, molt lluny de l’objectiu que la CCOC considera òptim i que estaria al voltant d’uns 5.000 milions anuals, que equivalen aproximadament a un 2,2% del PIB català.

Durant l’any que acabem de tancar va salvar els mobles l’impuls de l’administració local, que, gràcies al context preelectoral de les municipals del maig, ha fet que els ajuntaments hagin posat a licitació gairebé el doble en el bienni 2017-18 que en anys anteriors. Concretament, l’any passat van ser les institucions que més projectes van treure a concurs a Catalunya, per un valor total de 1.062,6 milions. Els contractistes, no obstant això, creuen que aquesta empenta es diluirà un cop passades les eleccions.

Mentrestant, la Generalitat, amb 356,1 milions licitats l’any passat, “fa el que pot”, segons Llansó, que es va mostrar comprensiu cap a les limitacions pressupostàries de l’executiu català, que va ser l’única que va reduir el volum de licitacions respecte al 2017, prop d’un 14%, però que tanmateix en termes absoluts va superar la xifra estatal.

Davant d’aquestes dades i la seva evolució, Llansó va reclamar que la licitació d’obra pública i l’execució pressupostària es mantingui estable i que es compleixin els compromisos d’inversió independentment dels relleus a les institucions, “com passa en altres països”. Com a exemple de la situació crítica, el president de la CCOC va recordar que la dada total de licitació de l’últim exercici queda molt per sota, de fet és menys de la meitat, de la mitjana dels últims 20 anys, que voreja els 3.750 milions.

Sí al pressupost

Malgrat tot i a despit de l’escassetat de la partida assignada a Catalunya en el pressupost aprovat pel Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez, que tampoc abasta la necessària inversió equivalent al pes català al PIB, Llansó es va mostrar partidari de donar-hi suport, ja que “són una millora” substancial respecte als últims anys, tot i no ser el que “es mereix Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA