Economia

Nou descens de l’atur, d’un 6% al desembre

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, creu que no és suficient i convocarà els agents socials a una trobada

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va qualificar ahir el 2018 d’“any bo” en matèria laboral, després de saber-se les dades oficials que confirmaven una caiguda interanual del 6% en el nombre de persones desocupades a Catalunya, encara un total de 392.097 persones (25.111 menys que un any abans). Amb tot, El Homrani ho va dir amb la boca petita: “És un any millorable, també, perquè hi ha alguns aspectes del nostre mercat laboral que es poden millorar a partir de la concertació social.” En aquest sentit, el conseller va alertar que hi ha alguns sectors i perfils industrials que tenen molta demanda de llocs de treball, i que aquests no es poden cobrir per falta de professionals, malgrat que hi ha 392.000 persones sense feina a Catalunya.

En aquest sentit, la conselleria citarà patronals i sindicats a una reunió que s’hauria de celebrar en el termini màxim d’un parell de setmanes, per establir programes mantinguts en el temps que donin resposta a les necessitats laborals de les empreses del país. “Comença a haver-hi peticions que els perfils professionals s’adeqüin més a les necessitats del mercat, i tenim dues vies per donar-hi resposta: a través de les polítiques actives d’ocupació i les polítiques de formació professional integral i la concertació social”, va dir El Homrani. En la seva majoria, es tracta de perfils industrials que necessiten persones qualificades en programes de formació professional, però també de perfils poc qualificats que, segons el conseller, “haurien de millorar les condicions laborals”.

El nombre de desocupats, doncs, s’ha mantingut a Catalunya per sota de les 400.000 persones per novè mes consecutiu, i ha estat la més baixa en un mes de desembre des de l’any 2007, quan hi havia 265.789 persones apuntades a les llistes del Servei Català d’Ocupació (SOC).

Per demarcacions, l’atur ha caigut arreu i el descens ha estat més intens a Girona (-6,9%), amb 38.880 persones sense feina. A Tarragona cau un 6,1% (48.651), a Barcelona, un 6% (284.283 desocupats), i a Lleida, per la seva banda, el descens interanual ha estat menor, del 3,7%, i deixa una xifra d’aturats de 21.093 persones. Respecte d’un any abans, l’atur s’ha reduït en tots els grups tret dels joves menors de 25 anys (+3,2%) i ha baixat més entre els homes (-7,6%) que entre les dones (-4,7%). Sectorialment, tant l’agricultura (-17,4%) com la construcció (-14%) han experimentat una disminució important de l’atur. Per El Homrani, “si no hi ha escenaris d’incertesa internacional, l’any 2019 pot ser un bon any en creació d’ocupació, perquè tenim sectors motrius que estan fent inversió, demanen professionals, i el que hem de fer és ajustar bé la demanda i l’oferta”.

A l’hora de valorar les dades, els sindicats CCOO i UGT lamentem la situació de pobresa en què viuen moltes persones amb feina però sous baixos.

LA FRASE

El 2018 ha estat un any rècord en contractes i hem fet el volum més gran de contractes indefinits
Chakir El Homrani
Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA