Economia

DE MEMÒRIA

Pau Balsells: feminista i stakhanovista

El pas següent de Balsells, el 1934-35, van ser dos estudis (publicats com a llibre) sobre dos temes en què conflueixen l’interès per la situació de la dona i l’interès per la Unió Soviètica

Tot i el salt de la digitalització/informatització de parts importants del patrimoni escrit, no és fàcil conèixer les aportacions de Pau Balsells i Morera (Igualada, 1898 – Tolosa de Llenguadoc, 1973). Ara, quan sigui llegit, no serà fàcil encasellar-lo. Dir-ne “feminista” és per assenyalar que, el 1933, va impartir una conferència a l’Ateneu Barcelonès sobre la dona i els seus drets a diferents països. El resum que se’n va fer a la premsa ens descobreix una de les qualitats de Balsells: presenta el tema històricament (l’Índia, Egipte, etc.) i, alhora, la situació de les dones a molts països del món. I destaca que no podien votar, encara, les dones de cinc estats: França, Itàlia, Portugal, Romania i Albània. (I recorda que les dones cap de família tenien vot en la “monarquia catalanoaragonesa”.)

El pas següent de Balsells, el 1934-35, van ser dos estudis (publicats com a llibre) sobre dos temes en què conflueixen l’interès per la situació de la dona i l’interès per la Unió Soviètica. Els seus dos primers llibres estan dedicats al codi de família soviètic i a la herència a la Unió Soviètica. Família i herència a l’URSS (temes en què no és possible ignorar el protagonisme femení) obren el pas a altres estudis de Balsells, que, en dos anys (1937-38), en plena guerra d’Espanya, publicarà 11 llibres en tres editorials. Pel que coneixem, el més ambiciós és Stajanovisme (Barcelona, 1938). Segons Balsells, a la Rússia dels tsars “l’obrer deixava el treball i entrava a la taverna; begut, anava a casa seva i maltractava la muller i els fills. Naixia esclau, seguia esclau, esclavitzava el seu entorn”. A partir de la revolució de 1917-18, sortir d’aquesta dinàmica no va ser –lògicament- gens fàcil. Per fer-ho, Balsells explica que els nous estímuls al treball, l’stakhanovisme, implicaven, a més de premis, honors i reconeixements públics (a la premsa!), canvis en el sistema educatiu, mantenir alguns aspectes del treball a preu fet i dissenyar-ne de nous. Així, “el salari augmenta aritmèticament fins a la producció normal, és a dir, fins a la realització del pla. Excedint-se aquest, llavors l’augment és geomètric”. L’exemple que dona és que el pla d’empresa estableix que per fer 7 caixes es guanyaven 10 rubles. Ara, si se’n feien 10, es guanyaven 16 rubles; 11 caixes, 19 rubles; 12 caixes, 22 rubles.

Altres estímuls eren les vacances suplementàries, els viatges d’estudis, els viatges a l’estranger”, el fet que algunes “escoles superiors” obrien “les portes” o, també, quan “les cases-estatges” que tenien “més confort” eren “destinades als bons treballadors”. I l’accés a “restaurants especials”. La conclusió del llibre seria diàfana: “El treball és un honor al país dels soviets, però viu millor qui més treballa.”

A altres llibres de Pau Balsells, s’hi poden trobar altres detalls significatius. Per exemple, al volum La banca a l’URSS (Barcelona, 1938), Balsells descobreix: “La vida social i sindical dels treballadors de banca a l’URSS és esplèndida. Tenen totes les possibilitats que el món pot oferir, tenen un esplèndid pervindre.” O, a La enseñanza en la URSS (Girona, 1936), que afirma: “En la l’actualitat no existeix ni un sol establiment d’ensenyança que no estigui en relació íntima amb alguna empresa industrial.”

Urbà i rural

Segons Pau Balsells, en la Constitució russa de 1918 l’opció per la industrialització a les grans ciutats, i l’“l’ànima morta” del camp rus, va dur a una opció que ell qualifica com a “realista”. En les eleccions, s’escolliria un delegat per cada 10.000 electors als districtes urbans, i un delegat per cada 50.000 electors als districtes rurals. Arribaria a afirmar que “la ciutat era segura, el camp era incert”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona