Economia

La banca pagarà l’impost de la hipoteca i sense deducció

El decret de Sánchez entra en vigor dissabte perquè a partir d’ara siguin els bancs i no els clients els que paguin el tribut en contra del dictat pel Suprem

Accelera la llei hipotecària per via urgent

L’endemà del seu anunci i del desafiament frontal al Tribunal Suprem, el govern de Pedro Sánchez va aprovar en el Consell de Ministres el reial decret amb el qual vol corregir el que ha sentenciat la més alta instància judicial estatal i consagrar per llei que a partir d’ara l’impost d’actes jurídics documentals (AJD) el pagui la banca. Si bé el govern admet que no pot fer res sobre els casos del passat i renuncia a qualsevol retroactivitat, el decret que avui es publica al BOE i que entra en vigor demà per esmenar el tribut creat per Felipe González el 1993 colla una mica més el sector bancari perquè impedirà a les entitats que es puguin deduir fiscalment la factura que ara començaran a pagar.

L’impost ideat el 1993 per un govern socialista que més tard, el 1995, va especificar en el decret de desenvolupament que l’havia de pagar el client, va ser corregit ahir més de vint anys després per un altre govern socialista per endossar-lo a la banca. Segons els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha), la gràcia afectarà 458.000 nous hipotecats –entre els quals 70.469 beneficiaris a Catalunya– que s’estalviaran una mitjana de 2.500 euros (més de 1.100 milions, dels quals l’estalvi català és de 259 milions).

Carregar el cost al client

En la presentació del decret, que vol reformar l’article 39 de la llei que regula l’impost d’AJD, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no va ocultar el seu enuig pel fet que la banca divulgui que al final repercutirà el nou cost al client amb comissions ad hoc o addicionals o bé encarint directament el preu del préstec. “Sempre que es parla d’un increment en l’esforç que han de fer les empreses o els bancs pagant més impostos es diu que això s’ha de repercutir en els ciutadans. El govern no creu que hagi de ser així i espera que els bancs actuïn seguint les regles del mercat, on actua la competència”, va confiar Montero. En tot cas, segons la ministra d’Hisenda, l’Autoritat de Defensa del client bancari que el govern crearà més endavant “vetllarà” pels drets dels clients i per combatre les clàusules abusives.

Al marge del recurs al reial decret llei –que haurà de ser convalidat al Congrés amb l’aval dels socis de la moció de censura o amb el de PP i Ciutadans–, el govern de Sánchez es disposa a accelerar per la via urgent la reforma de la llei de crèdit hipotecari. És una llei en tramitació al Congrés actualment i el que el govern i el PSOE pretenen és que el seu pas al Senat i la seva aprovació es resolguin en el termini de vint dies i no en els dos mesos d’una tramitació ordinària.

Cs i la lectura única

A l’hora de reformar la llei del crèdit hipotecari, l’Estat espanyol ja arriba tard perquè Brussel·les va aprovar la directiva de protecció als consumidors el febrer del 2014 i Mariano Rajoy va perdre quatre anys sense fer ni un sol pas per traslladar-la a la norma espanyola.

ERC, el PDeCAT i comptes

Quan encara no té lligat el suport per convalidar el decret de l’impost hipotecari, la ministra Montero i la portaveu, Isabel Celaá, van renovar la crida a ERC i el PDeCAT perquè s’avinguin a negociar el pressupost i a votar-lo. Celaá es va preguntar: “Què té a veure apujar el salari mínim a 900 euros amb el judici del procés”, quan “això està en mans del Tribunal Suprem, que té independència judicial per portar a terme el judici”. “Demanem a totes les forces polítiques, a les forces independentistes en primer lloc, però a totes, que negociïn el pressupost”, es va sumar al prec la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. El govern té la intenció de fer un Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre i propiciar aquell mateix dia una cita de Sánchez amb Torra ara que, segons Celaá, “el moment ja no és delicat”.

6

Concentracions avui i demà

E. G. P

Sindicats i entitats socials sortiran avui i demà al carrer per mostrar el seu rebuig a la sentència del Suprem en relació amb l’impost d’AJD. A Barcelona, CCOO i la UGT i altres entitats veïnals i socials han convocat una concentració per avui a les cinc de la tarda davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al passeig de Lluís Companys. Els convocants insten el veïnat “a manifestar-se per denunciar un sistema judicial espanyol corcat pels “lobbies econòmics, en detriment de la qualitat de vida de les persones”.

A Girona, Tarragona i Terrassa les concentracions es faran demà dissabte a les sis de la tarda coincidint amb les convocatòries que s’han fet a Madrid i a les capitals de províncies espanyoles reclamant una llei hipotecària justa i la independència del poder judicial.

S’espera que la del davant del Suprem a Madrid sigui multitudinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA