Economia

Cooperativa de llogaters

La Unió Europea subvenciona amb 2,5 milions d’euros un projecte liderat per Mataró per experimentar en el lloguer col·lectiu

L’objectiu és que una cooperativa gestioni l’oferta i reforma dels pisos a preus assequibles

Trobar un pis de lloguer, encara que es tingui ingressos, és cada cop més complicat. L’oferta és minsa i així ho constaten tant llogaters com administradors de finques que fan mans i mànigues per ampliar un llistat d’anuncis que no varia gaire mentre els preus del mercat es van disparant.

A Mataró, la situació no és diferent a la de ciutats de l’àrea metropolitana i el darrer any els preus del lloguer s’han disparat un 33%. Ara l’Ajuntament vol “experimentar” i ha presentat una iniciativa innovadora que ha estat seleccionada pel programa europeu Urban Innovative Actions –dins els fons Feder– que dotarà el projecte amb 2,5 milions d’euros els propers tres anys. La fórmula convida a crear una cooperativa de llogaters que serveixi per generar una oferta de lloguer assequible i estable a llarg termini.

“És un experiment de lloguer corporatiu que creiem que pot funcionar tant per als propietaris com per als interessats a trobar lloc on viure a un preu assequible i estable”, diu el cap d’habitatge del consistori mataroní, Albert Terrones. La proposta planteja incentius per als propietaris que tenen pisos desocupats o que estarien disposats a reformar l’habitatge per llogar-lo ajustant els preus. “Plantegem que els lloguers els gestioni la cooperativa, que és qui pagarà als propietaris, que tindran la seguretat d’un fons de garantia per cobrar”, afirma el responsable municipal que defensa la col·laboració publicoprivada del projecte.

La cooperativa per constituir-se comptarà amb l’assessorament i l’experiència de la Fundació Unió de Cooperadors. Una de les primeres accions que s’impulsarà serà la captació de propietaris. A més de la gestió gratuïta del lloguer, podran fer obres de reforma, acollir-se a subvencions per a millora d’eficiència energètica, comptar amb el fons de garantia dels lloguers, i optar a beneficis fiscals en impostos municipals com l’IBI o la plusvàlua. La rehabilitació dels habitatges es portarà a terme a través de programes d’inserció per a persones vulnerables amb la implicació de l’associació Salesians Sant Jordi-Fundació Jovent. “Nosaltres estarem al darrere fent el seguiment de les obres”, assenyalen des dels serveis municipals. Amb els fons europeus i les aportacions que faran els propietaris per a les obres es preveu intervenir en uns 245 habitatges, amb una mitjana de 7.500 euros. A Mataró hi ha 3.381 habitatges desocupats, segons dades del 2016.

La cooperativa pretén que els socis puguin assumir una relació amb els propietaris que els cedeixen l’ús dels immobles. “Poden organitzar-se per allargar la permanència o reallotjar llogaters quan se’ls acabi la cessió”, indica Terrones. Passats els tres anys, la iniciativa aspira a consolidar-se com un nou agent en el mercat de lloguer, una alternativa al lloguer privat i públic. Fins i tot els experts no descarten que aquest nou model cooperatiu sigui un primer pas per generar altres projectes d’economia social vinculats a l’habitatge, com poden ser les cooperatives de construcció d’habitatges o la compra de sòl.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona