Economia

TANT

X

Construcció i indústria, motors

Ja fa molts trimestres que l’economia catalana creix a ritmes molt alts. Vegem algunes dades globals i també dels dos sectors que millor es comporten al llarg dels darrers 15 trimestres, des del primer de 2015 fins al segon del 2018.

En aquest període l’economia catalana ha registrat de manera ininterrompuda creixements del PIB sempre superiors al 3% en taxes anuals, amb una mitjana del 3,6% en aquest període (3,2% a Espanya), de manera que no només es tracta de valors alts en comparació amb la UE, sinó que també són persistents. En el darrer any (del tercer trimestre del 2017 al segon trimestre del 2018), el creixement mitjà ha estat del 3,3% (3,0% a Espanya).

El bon comportament del PIB descansa fonamentalment en la indústria i la construcció, dos sectors d’activitat importants: el primer pel seu paper cabdal en la innovació, internacionalització, productivitat, exportació, qualificació dels llocs de treball, etcètera; i el segon perquè venia d’una crisi profundíssima. Doncs la indústria ha crescut en els darrers 15 trimestres a un ritme mitjà interanual del 5,1% (4% a Espanya) i la construcció, al 3,8% (3,6% a Espanya). En el darrer any, la indústria ha crescut a un ritme també del 5,1% (3,6% a Espanya) i la construcció, al 6% (5,7% a Espanya). Aquests índexs són superiors als registrats al sector serveis, el més gran de la nostra economia, que ha crescut a un ritme mitjà del 2,8% en els darrers 15 trimestres. Una curiositat: en el conflictiu quart trimestre del 2017, la indústria i la construcció van tenir creixements del 6,4%, el més alt des del primer trimestre del 2015 en el cas de la construcció i el segon més alt en el cas de la indústria. El panorama contrasta amb el que fa poc dibuixava des de la tribuna del Parlament Inés Arrimadas, que a la lleugera venia a dir que l’economia catalana és un Titanic. El lector ja es pot imaginar a qui li encolomava la culpa. Les dades no ho avalen, per a desgràcia de polítics, periodistes i economistes apocalíptics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona