Economia

MicroBank ha atorgat en 10 anys 744.000 microcrèdits

L’import ha superat els 4.000 milions d’euros i ha contribuït a la creació de més de 181.000 llocs de treball

El banc social, participat íntegrament per CaixaBank, celebra el seu 10è aniversari

Més de 4.000 milions d’euros en petits crèdits donen per a molt, i sobretot quan s’atorguen enmig d’una crisi econòmica que sacseja les empreses i fa disparar els indicadors de desocupació. Els primers deu anys de vida de MicroBank, el banc social participat íntegrament per CaixaBank, es tanquen amb el balanç de més de 4.083 milions d’euros concedits per finançar 744.374 microcrèdits a col·lectius amb dificultats d’accés al finançament, bàsicament emprenedors i famílies, segons les xifres que van presentar ahir a Madrid el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el president de MicroBank, Antoni Vila.

En concret, en els seus deu primers exercicis, el banc ha concedit 135.547 microcrèdits a emprenedors i negocis per valor de 1.469 milions d’euros, i 608.827 microcrèdits a persones i famílies, amb dificultats d’accés a finançament en el sistema bancari tradicional, per valor de 2.614 milions d’euros per atendre dificultats temporals.

Segons un informe elaborat per l’Institut d’Innovació Social d’Esade, entre els anys 2007 i 2016, MicroBank ha contribuït a la creació de més de 181.000 llocs de treball. Segons el document, aquest tipus de finançament dirigit a la creació o ampliació de projectes de negoci té un impacte directe en la situació laboral i econòmica no només dels emprenedors que els sol·liciten, sinó també d’altres persones. En aquest sentit, la majoria dels emprenedors consideren que el microcrèdit ha estat clau perquè poguessin tirar endavant les seves iniciatives empresarials i un 56% dels enquestats afirmen que no haurien pogut obrir o ampliar el seu negoci sense disposar del microcrèdit. Cal tenir en compte que la major part dels emprenedors treballaven com a autònoms abans d’accedir al microcrèdit i que un 20% estaven a l’atur abans de la concessió del finançament. D’entre aquests, a més, un 24% feia més de dos anys que no treballaven.

Eina de cohesió social

El president de MicroBank, Antoni Vila, va explicar ahir a Madrid que “la missió de MicroBank és la de contribuir a la promoció de l’activitat productiva, a la creació d’ocupació i al desenvolupament personal i familiar. A través del nostre banc, ens dirigim principalment a aquells col·lectius amb majors dificultats d’accés al crèdit a causa de, principalment, la falta de garanties i la falta d’historial creditici, especialment quan es tracta d’iniciar un nou projecte empresarial”.

Vila va insistir que “el microcrèdit és una eina financera que contribueix a la millora de la cohesió social facilitant la reducció de les desigualtats en l’accés al crèdit, signe d’identitat que ha distingit la nostra entitat des del seu naixement i que continuarà definint la nostra actuació en el futur”. Gortázar, per la seva banda, va destacar la importància del pla director de responsabilitat corporativa de CaixaBank, ja aprovat pel consell d’administració de l’entitat, i que es basa en cinc pilars, un dels quals és MicroBank, “únic banc a l’Estat dedicat exclusivament a la concessió de microcrèdits i un referent europeu en microfinances”.

LES XIFRES

23
per cent
dels beneficiaris d’un microcrèdit han emprès el negoci per necessitat. En el cas de les dones, un 28%.
58
per cent
dels sol·licitants d’un microcrèdit eren treballadors autònoms i un 20% estaven a l’atur.
38
per cent
de les iniciatives empresarials, el microcrèdit ha representat el 100% de la inversió inicial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona