Economia

Les exportacions agroalimentàries creixen un 4,6%

Les vendes superen els 10.070 milions d’euros

La pujada registrada en els darrers onze anys és del 92%

Les vendes a l’estranger de productes agroalimentaris van augmentar l’any passat a Catalunya un 4,6%, segons les dades publicades ahir pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a partir de les dades de comerç exterior recollides pel Ministeri d’Indústria espanyol. Segons el balanç, les vendes a fora van pujar fins als 10.070 milions d’euros i gairebé van igualar les compres a fora o importacions, que van augmentar un 4,4%, fins a situar-se en 10.103 milions. D’aquesta manera, la taxa de cobertura que relaciona ambdues magnituds (exportacions i importacions) va ser del 99,7%.

De fet, la taxa de cobertura ha avançat de forma important en la darrera dècada, ja que el 2007 amb prou feines se situava en el 65% i ara arriba al 99,7%.

Comparant les dades en aquest període, la xifra total de vendes de productes agroalimentaris a l’exterior entre el 2007 i el 2017 ha passat dels 5.240 milions d’euros als 10.070 milions d’euros, amb un creixement acumulat del 92%. Per la seva banda, les importacions durant aquest període van passar dels 8.021 milions d’euros als 10.103 milions registrats en l’exercici anterior, amb un increment del 25,9%.

Un any més, el sector carni ha estat el primer sector exportador, amb un total de vendes de 2.951 milions d’euros i un creixement del 9% en relació amb l’any anterior. Per importància econòmica, el segueix el sector fruiter, amb 909 milions d’euros en vendes, que, tot i ser una xifra elevada, representa una lleugera davallada del 2% en relació amb el 2016. En tercera posició, destaca la partida dels olis i greixos, amb 893 milions d’euros en vendes, i en quarta posició, la de begudes, que inclou cerveses, aigües i vins i que ha registrat unes vendes de 880 milions d’euros. Dins aquesta categoria, la subpartida més important és la dels vins, amb unes vendes de 608 milions d’euros, un 1,8% per sobre del registrat el 2016.

D’entre les partides d’exportació, cal destacar, per la seva magnitud i creixement, la de carns i despulles, en què es va arribar fins als 2.731,9 milions d’euros i hi va haver un increment del 12,9% (311 milions). En segon lloc, se situa la partida de greixos i olis, ja a força distància, amb unes vendes de 877 milions i un 8,7% més que el 2016. I finalment, la partida de productes de cereals i pastisseria va millorar un 15,7% i va arribar fins als 672 milions. Aquesta última partida ja fa dos anys seguits que puja considerablement en el valor de les exportacions.

Quant a importacions, les dues més importants corresponen a les de llavors d’oleaginoses i plantes industrials i les de cereals (2.123 milions d’euros) i residus de la indústria alimentària (2.746 milions), també fonamentalment per a l’alimentació animal. Les altres grans partides d’importació són les de productes de la pesca (899 milions), llet i derivats (715 milions), i cafè, te i espècies (709 milions).

LA XIFRA

2.951
milions d’euros
va facturar el sector carni en exportacions, el que més ven a fora, seguit pel sector fruiter.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona