Economia

municipal

pisos turístics

Girona vol regularitzar tots els pisos turístics en tres anys

L’Associació d’Apartaments Turístics (ATA) reclama unificar la normativa per combatre l’intrusisme en el sector

Consideren la demarcació gironina un “mirall” pel que fa a la gestió

De moment, la situació política no ha passat factura

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) preveu que en un termini de dos o tres anys es puguin “posar al dia” bona part de les 435.000 places que encara es lloguen per a ús turístic de manera il·legal a la demarcació. Actualment, a les comarques gironines hi ha 28.000 apartaments d’ús turístic legalitzats, que suposen 140.000 places, una dada amb què la demarcació gironina es posiciona líder a Catalunya en el sector d’habitatges turístics i esdevé un referent com a “mirall” per gestionar-los, segons va destacar el president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), Lluís Torrent.

La federació estima que a les comarques gironines el total d’apartaments d’ús turístic arribaria a les 575.000 places. Cal tenir en compte que aquest registre prové d’una estadística antiga, de l’any 1999, quan encara no s’havia fet cap tràmit de legalització. Torrent calcula que la problemàtica es podria resoldre “en dos o tres anys” i va subratllar la gran tasca que fa l’ATA per avançar en la legalització de la totalitat del sector. Torrent va reconèixer que el sector ha hagut d’afrontar “moltes vicissituds” i que “reconstruir tot el teixit des de zero ha costat”.

L’associació gironina d’apartaments turístics va organitzar ahir el vuitè simposi, que va congregar uns 200 professionals del sector. En aquest sentit, l’ATA va reclamar que s’unifiquin les normatives de les administracions per poder combatre l’intrusisme. El fet de no tenir un marc legal únic, va assenyalar, genera molts neguits i problemes. Actualment, el sector està regulat per una normativa catalana i cada ajuntament l’adapta en funció de les característiques del municipi i de la tipologia turística que presenta.

En el cas dels pisos turístics il·legals, el president de l’ATA, Lluís Parera, va explicar que “la Generalitat actua d’ofici i fa moltes inspeccions”. De tota manera, l’ATA va fer una petició als portals d’internet que funcionen com a cercadors d’apartaments i que “tenen dades més fiables”, ja que, si els portals d’internet demanessin el número de registre de l’habitatge, seria més fàcil detectar els apartaments il·legals. Torrent va assenyalar que també volen que la publicitat dels habitatges tingui, de manera obligatòria, la identificació del registre.

Quant a l’efecte que tindrà la situació política de cara al pont de desembre, Parera va destacar que, de moment, “no s’està notant de manera directa”. “Si la crisi s’allarga més enllà del 21-D, quan arribi la temporada d’estiu, al febrer i al març, amb les reserves, podrem valorar si realment hi ha un impacte econòmic en el nostre sector. Ara és difícil, perquè el 90% del sector turístic treballa a l’estiu”, va concloure.

Durant el simposi, es va guardonar amb el Sol de la Costa Brava el vicedegà de la Facultat de Turisme de la UdG, el doctor José Antonio Donaire.

LES XIFRES

64.000
apartaments d’ús turístic
legalitzats hi ha a tot Catalunya, dada que equival a 330.000 llits.
28.000
apartaments d’ús turístic
legals hi ha a les comarques gironines, que suposen 140.000 places.
43,75
per cent
dels apartaments legalitzats de Catalunya són a les comarques gironines.

No descarten portar al jutjat la normativa de Lloret

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) estudia portar al jutjat la nova normativa de l’Ajuntament de Lloret de Mar que regula els habitatges turístics, ja que considera que sobrepassa les competències municipals. Per una banda, critica el llindar de 3.000 apartaments que el consistori considera òptim, ja que el veu molt baix. “A l’Estartit, hi ha registrats 3.300 apartaments i no hi ha cap problemàtica”, destaca Lluís Torrent, president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur). L’ATA ha fet quatre reunions amb l’Ajuntament de Lloret per demanar canvis en la normativa que impulsa. El president de l’ATA, Lluís Parera, va assenyalar alguns problemes de la normativa de Lloret com ara l’obligatorietat de posar plaques identificatives i les limitacions per zones. En aquest sentit, troba que l’ordenança és molt restrictiva. A més, el president de l’entitat recorda que la taxa per legalitzar els habitatges “és de les més cares, perquè va per metre quadrat”. Va recordar que hi ha altres municipis on legalitzar els apartaments és gratuït. Parera va concloure que, “com més traves es posen al sector, més es dificulta la legalització dels apartaments”. És per això que han decidit presentar una sèrie d’al·legacions a la normativa. I a l’ATA li consta que la Direcció General de Turisme de la Generalitat també en vol presentar, ja que entén que “sobrepassa les funcions d’un ajuntament”, segons Parera. De moment, l’associació vol seguir les converses amb el consistori perquè les al·legacions es tinguin en compte.

Consideren “fictícia” la problemàtica al Barri Vell

G. Busquets

L’associació gironina d’apartaments turístics va destacar el model de la ciutat de Girona, ja que és “l’antítesi de la imatge negativa que s’ha donat dels apartaments turístics des de Barcelona, una problemàtica que afecta sobretot el districte de Ciutat Vella”, va destacar el president de l’ATA, Lluís Parera. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va inaugurar ahir al matí el simposi subratllant que “la dinamització del territori no es podria entendre sense el turisme i sense els apartaments turístics”, unes paraules que el president de Federatur, Lluís Torrent, va agrair.

Amb relació a les queixes de bona part dels veïns del Barri Vell de Girona arran de la proliferació de pisos turístics, les dues entitats van considerar que és “un problema fictici”, ja que l’empadronament d’habitants està pujant. El president de l’ATA, Lluís Parera, va argumentar que es tracta d’una evolució del model residencial a les ciutats, ja que els nuclis antics s’han rehabilitat en els últims anys i han esdevingut espais molt atractius per viure.

Convivència en el sector

El president de l’ATA va assegurar que la convivència entre els diversos actors del turisme gironí és bona. De fet, la va qualificar d’“espectacular”. En el marc del simposi, en què hi havia convidats representants de tots els sectors, Torrent va posar com a exemple la creació de la Taula de Turisme de Girona, que agrupa tots els implicats. Per la seva banda, Parera va destacar que el sector dels apartaments turístics és la primera opció per acollir visitants a la demarcació, seguida dels càmpings i, en tercer lloc, dels hotels. A les comarques gironines hi ha un total de 72.000 llits en oferta hotelera, la meitat dels quals són a Lloret de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona