Economia

Hisenda colla les entitats per l’IVA de les subvencions

Reclama xifres milionàries a entitats culturals, de transport, de recerca i audiovisuals

El Congrés preveu votar una esmena dins la llei de contractes públics que pot rectificar-ho

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va rebre el 10 de juliol passat el darrer dels quatre requeriments de l’Agència Tributària reclamant-los pagaments relacionats amb l’IVA de subvencions rebudes, arran d’un canvi de criteri d’Hisenda respecte d’aquest impost. Els requeriments fan referència a subvencions rebudes entre els exercicis 2010 i 2016 per un import total de 56,8 milions d’euros.

És una situació que viuen també, per exemple, al Macba, el MNAC, El Mercat de les Flors i el CCCB. Hisenda està revisant els exercicis entre el 2013 i el 2016 amb un impacte anual al voltant dels 600.000 euros per entitat, tot i que podria arribar als 30 milions d’euros si es replica a la resta d’entitats consorciades (com la Miró o la Tàpies, per exemple), tal com explica Valentí Oviedo, gerent de l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona), que està representant els museus en aquesta qüestió.

El conflicte sorgeix perquè Hisenda considera que les subvencions rebudes estan vinculades al preu del servei i per tant no exemptes d’IVA, i per això en reclama el pagament. En el cas dels museus, l’Agència Tributària entén que les subvencions han servit perquè aquests posin un preu a les entrades més baix, alterant així la competència. Un supòsit que també aplica en les reclamacions que ha enviat a alguns teatres. El consultor i professor de la UPF Antoni Duran-Sindreu representa en aquesta causa l’Associació d’Empresaris del Teatre de Catalunya i explica que “l’argument no s’aguanta perquè els preus de les entrades no són inferiors”.

En el cas del transport públic no hi ha afectació a la competència perquè les tarifes estan regulades, però tot i així Hisenda considera que les subvencions han de quedar subjectes al pagament d’IVA. També és diferent la interpretació en el cas d’entitats que es dediquen a la recerca o de les corporacions públiques audiovisuals, perquè “aquí els espectadors no paguen per mirar la tele, resulta rocambolesc”, diu Duran-Sindreu. Tot i així la CCMA denuncia que Hisenda no els està tornant des del desembre l’IVA descomptat d’aquestes subvencions, amb una afectació ara per ara de 12 milions d’euros.

Per a l’economista i membre dels Fiscalistes del Col·legi d’Economistes de Catalunya María Dávila, l’assumpte “no és un tema de blancs i negres sinó d’interpretacions”, i ella ja en té una de clara: “El punt de partida és una interpretació errònia que es fa d’una sentència europea.” Un error que “està generant una situació terrible per a determinats sectors i el més probable és que acabi provocant una consulta a Brussel·les”, hi afegeix.

El govern es mou

També la Generalitat s’ha mostrat sensiblement “preocupada” per l’afer que perjudica també entitats dedicades a la recerca i la investigació, i per això experts del Departament d’Economia s’haurien reunit amb responsables del Ministeri d’Hisenda en l’intent de trobar alguna solució. Una podria ser modificar l’article 78 de la llei de l’ IVA de manera que en quedessin exempts de pagament serveis de competència pública en mercats en què no hi ha lliure concurrència sinó concursos, com ara el transport públic, o aquells en què el preu que paga l’usuari és el del mercat, com en els espectacles culturals, que sense subvenció posarien en perill la seva viabilitat.

Aquest és precisament el camí que impulsa també l’AMTU (Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà), que aplega 89 municipis i 2 consells comarcals. Segons aquesta entitat, només sumant les ciutats de Terrassa, Sabadell, Mataró i Sant Cugat l’import que caldria satisfer es situaria al voltant d’1,8 milions d’euros anuals. De fet està previst que el Congrés voti la propera setmana una esmena inclosa en la llei de contractes públics per modificar la llei de l’IVA. Més enllà de saber si s’aprovarà o no, caldrà saber de quina manera per veure si té caràcter retroactiu o si els diners reclamats dels exercicis anteriors no tornen.

De moment bona part de les entitats afectades mantenen recursos davant el TEAC (Tribunal Econòmic Administratiu Central) i el gerent de l’ICUB explica, pel que fa al cas dels museus: “Ens hem acollit a la dispensa de garantia, que vol dir que no hem de pagar fins que no es resolgui aquest contenciós en última instància.” Tot i així els museus reben ja l’impacte en els seus comptes perquè no perceben compensació per l’excés d’IVA suportat, “i això posa en perill el finançament d’aquestes institucions”, alerta Oviedo.

Resulta rocambolesc que Hisenda plantegi aquestes reclamacions, fallen els arguments
isen
Antoni Duran-Sindreu
Consultor i professor de la upf
Hisenda posa en perill el finançament de les institucions culturals amb aquesta decisió
Valentí Oviedo
gerent de l’icub
No és un tema de blancs i negres, sinó d’interpretacions i que té un punt de partida erroni
María Dávila
Economista i fiscalista

Tot va començar en una residència geriàtrica francesa

L’origen de la polèmica que ara esclata és una sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 2014 sobre una residència geriàtrica francesa, Le Rayon d’Or, on es considerava que els imports pagats per un tercer per una contraprestació no es podien recollir com a subvencions no vinculades a preu i per tant exemptes d’IVA. En altres paraules, s’expandia el que s’havia de considerar dins la base imposable. El govern espanyol no va perdre el temps i va modificar la llei de l’IVA. Com explica la sòcia de fiscal del despatx Bové Montero Belén Fernández, “Hisenda va aprofitar per a dir «Aquesta és la meva», i per curar-se en salut va fer el canvi de llei”. Ho va fer, però, afegeix Fernández, “amb un redactat molt ambigu que permet diferents interpretacions”. Els experts estan segurs en aquest punt que tal com està recollit ara no genera un marc de seguretat jurídica suficient i la darrera paraula la poden tenir els tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA