Economia

Trump s'ofereix a mitjançar entre israelians i palestins

El president nord-americà suavitza el seu suport a l'expansió dels assentaments i al trasllat de la legació a Jerusalem en la visita d'Abbas

El mandatari palestí defensa la solució dels dos estats

El president nord-americà, Donald Trump, està convençut de la possibilitat que s'arribi a un acord de pau entre Israel i els palestins. Trump va fer aquestes declaracions ahir, durat la visita a la Casa Blanca del seu homòleg palestí , Mahmud Abbas. “Volem crear un clima de pau entre israelians i palestins i ho aconseguirem”, va declarar Trump, sense aclarir quina és la seva estratègia per arribar a una entesa en què, de moment, tots els seus predecessors han fracassat. “A la meva vida, sempre he sentit a dir que l'acord més difícil que hi ha probablement és entre israelians i palestins; vejam si podem fer que aquesta afirmació sigui mentida”, va dir.

El veterà mandatari palestí, que va ser un dels impulsors dels Acords d'Oslo d'ara fa dues dècades, espera poder tenir “una oportunitat històrica”. Reafirmant el seu compromís amb una solució dels dos estats, es va referir a l'esperança d'un “històric tractat de pau” sota la presidència Trump.

Els palestins aspiren a un estat independent en les fronteres del 1967, amb la seva capital a Jerusalem Oriental, el que significa el final de 50 anys d'ocupació de Cisjordània, la Franja de Gaza i el costat predominantment palestí de la ciutat santa.“És hora que Israel posi fi a la seva ocupació. Aspirem a la llibertat, a la dignitat”, va dir a Mahmud Abbas.

Precisament, fa dos dies, Hamas publicava un document que especifica els seus objectius i les seves ambicions sense renunciar explícitament a la carta fundacional, que es va confeccionar el 1988. El nou text buscaria el seu reconeixement polític en l'àmbit internacional, especialment a Occident, i també s'interpreta com un gest favorable a la formació d'un govern d'unitat amb Al-Fatah (el partit d'Abbas). Hamas acceptaria la creació d'un estat palestí amb les fronteres anteriors a la guerra dels Sis Dies del 1967, sense que això signifiqui un reconeixement de l'estat d'Israel.

La visita d'Abbas a Washington es produeix més de dos mesos després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, visités Trump a la Casa Blanca, on la relació amistosa entre els dos mandataris es va fer molt evident.

Trump va reiniciar una nova era d'entesa entre els Estats Units i Israel, que s'havien refredat durant el mandat del president Barack Obama. Tot i això, el magnat ha moderat lleugerament la seva posició sobre el conflicte entre israelians i palestins, fent marxa enrere en el suport incondicional que va prometre a Israel durant la campanya.

De fet, Trump va instar Netanyahu a “frenar els assentaments”, i, tot i que va dir durant la campanya que desitjava veure l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, no es va mostrar cap indici que això succeeixi aviat. Israel ja ha anunciat que projecta construir 6.500 nous habitatges a Cisjordània (que ja té més de 400.000 colons) i 15.000 més a Jerusalem Est (on ja hi ha 200.000 colons).

LA FRASE

Desitgem construir la pau entre israelians i palestins i ho aconseguirem
Donald Trump
preSident dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ