Economia

L'ATA, indignada per la puja de la taxa turística només als habitatges d'ús turístic

L'associació gironina qualifica l'augment de desproporcionat i injust

No descarta emprendre accions legals per rebatre el greuge que li comporta

L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) està indignada amb l'augment de la taxa turística acordat per la Generalitat només per als habitatges d'ús turístic, ja que el “considera injust i desproporcionat”. Aquesta mesura, que va entrar en vigor l'1 d'abril, significa que a Catalunya els habitatges d'ús turístic passaran de pagar 0,45 euros per persona i nit a 0,90 euros, excepte a Barcelona, on la taxa s'apuja dels 0,65 euros als 2,25 euros. L'entitat manté que aquesta mesura equipara el sector amb els hotels de quatre estrelles vulnerant el principi de proporcionalitat. “No és lògic que es faci pagar a una família que s'allotja en un apartament turístic com si ho fes en un hotel de 4 estrelles o superior”, indica l'associació. A més, manté que la llei d'acompanyament del pressupost posa més pressió sobre les empreses que gestionen apartaments turístics, ja que les fa responsables solidàries en cas que el propietari no pagui la taxa turística que pertoca per cada habitatge.

L'ATA recorda que la Generalitat es va comprometre a no tirar endavant la mesura sense haver-ho consensuat abans amb el sector i això no ha estat així. Creu que l'objectiu del govern amb la nova llei és “recaptatori” i es pregunta si no s'ha fet pensant en les grans plataformes que comercialitzen apartaments turístics. Segons l'entitat, que a partir d'ara la Generalitat permeti liquidar la taxa turística a plataformes amb producte il·legal com ara Airbnb i HomeAway, entre d'altres, posa en dubte la viabilitat de molts punts d'aquesta nova llei i quines mesures es prendran respecte a això.

L'Associació Turística d'Apartaments assegura que “se sent sotmesa a una constant persecució del govern” i que “l'augment de la taxa turística ha estat la gota que ha fet vessar el got”. “Estem cansats de tanta pressió. En lloc de destinar els esforços a perseguir els nombrosos habitatges il·legals que es promocionen a internet, el que fa la Generalitat és posar pals a les rodes a un sector que està demonitzat i collar més els propietaris i les empreses que gestionen habitatges que s'han legalitzat i que estan complint amb tota la normativa requerida i pagant els tributs que els pertoquen”, indiquen fonts de l'entitat.

L'Associació Turística d'Apartaments no descarta emprendre les accions legals per rebatre el greuge que això li comporta dins el sector.

Intrusisme i il·legalitat

La lluita contra l'intrusisme i continuar avançant en la legalització de la totalitat dels apartaments i habitatges d'ús turístic de la demarcació són els principals objectius de l'ATA. Una de les primeres accions que està duent a terme l'associació són unes jornades en diferents municipis de les comarques gironines per conscienciar propietaris i gestors i totes les persones interessades de la necessitat de tenir-los regularitzats. Fins al moment s'han fet sessions a Sant Feliu de Guíxols i Begur; la pròxima jornada es durà a terme a Cadaqués, i continuarà amb accions en municipis com ara Pals i Sant Antoni de Calonge.

L'ATA manté que els apartaments que no estan regularitzats donen mala imatge al sector i que cal garantir una gestió de professionalitat, rigor, seriositat i qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona