Economia

La cooperativa agrícola de Cambrils, un any de crisi

El forat de l'entitat ha afectat unes 5.000 persones, entre les quals hi ha l'alcaldessa de la vila, Camí Mendoza

Els afectats van començar a recuperar al mes d'agost els estalvis retinguts

El 22 de desembre passat es va complir un any de la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola de Cambrils. El tancament sobtat de l'oficina de la caixa agrària al nucli antic de la vila va fer disparar les alarmes, especialment perquè en una anterior assemblea de socis de l'entitat s'havia acordat aquesta mesura, però feta de manera gradual i espaiada, almenys, fins al febrer d'enguany. La crisi s'havia produït pel forat de 32,5 milions que no es podien tornar als clients (28 en dipòsits a termini i 4,5 milions en comptes corrents i llibretes).

Preconcurs de creditors

La reacció dels afectats, lògicament, no es va fer esperar. Després d'una trobada amb l'alcaldessa del municipi, Camí Mendoza, es va anunciar que el grup s'uniria en una plataforma jurídica que tindria com a principal objectiu vetllar pels seus interessos i aconseguir el retorn dels diners bloquejats. Posteriorment, l'organització es va anar reunint de manera freqüent per avaluar l'evolució del conflicte i valorar totes les alternatives possibles. Per evitar el concurs de creditors, la plataforma es va mostrar disposada a col·laborar per trobar els 9 milions que al gener feien falta per desbloquejar els seus estalvis.

Ja al febrer, no obstant això, es va presentar el preconcurs de creditors de l'entitat agrícola amb data límit el 22 de març. Els afectats no van defallir i van emprendre una sèrie d'accions per fer sentir la veu, com ara marxes pels carrers del centre de Cambrils i talls de la carretera N-340 a l'altura del municipi. Més endavant, al març, el consell rector de la cooperativa va donar llum verd al pla de viabilitat sobre el qual s'ha fonamentat l'acord marc de refinançament de l'entitat. Per llei, calia aconseguir un 75% d'adhesions, que finalment va ser del 80,79%. El president de la plataforma d'afectats, Daniel Pallejà, va assenyalar llavors que l'acord “era el menys dolent” que s'havia pogut establir.

Devolució a terminis

En paral·lel, el grup va anunciar que demanaria responsabilitats judicials per l'estat de l'entitat agrícola, superat el preconcurs. No obstant això, Pallejà es va mostrar confiat que els afectats recuperarien el 40% dels seus diners durant el mes de maig. Cal recordar, això sí, que l'acord establia que el 60% restant es recuperarà a terminis durant els pròxims setze anys. Va ser el mes d'agost passat quan finalment els clients van començar a percebre una part dels seus diners. A l'octubre, la plataforma va anunciar la intenció de personar-se en el procés obert contra antics i nous gestors de la secció de crèdit. “Ara per ara estem a l'expectativa i preparant la nostra defensa”, assenyala per la seva part el president de la cooperativa, Jaume Baiges, per a qui “l'acord amb Ibercaja” ha estat “fonamental” per garantir la viabilitat econòmica de l'entitat.

LA XIFRA

32,5
milions d'euros de forat tenia la secció de crèdit de la cooperativa quan es va destapar el cas.

LA DATA

15.01.17
està prevista una altra trobada dels afectats per decidir com es personen en el procés contra els gestors.

La pròxima trobada dels afectats, passat festes

En declaracions a Reusdigital.cat, Daniel Pallejà va avançar dies enrere que s'han fet les gestions oportunes per tirar endavant l'opció de personar-se en el procés judicial contra els gestors de la secció de crèdit de l'entitat, decisió anteriorment acordada en assemblea. “Hem perfilat detalls tècnics, ja que tot plegat és complicat. La plataforma no és una afectada directa, sinó un grup de persones que sí que ho són”, va detallar. “Ho hem parlat amb els advocats i possiblement els membres de la junta sí que ens hi personarem, en representació de tota l'organització”, va matisar. Serà passat festes, “cap al 15 de gener”, i en una altra assemblea, quan s'acordi aquesta última possibilitat.

La fallida de la secció de crèdit de la cooperativa ha afectat unes 5.000 persones, entre les quals hi ha l'alcaldessa Mendoza. En una entrevista a LaNova Ràdio, va admetre que també tenia diners retinguts. Fet el primer pagament amb relació al 46,4% dels diners retinguts als clients, i segons Pallejà, el pagament previst per al 2017 ja està compromès de cara al segon trimestre. Precisament, i amb relació al paper de l'administració local en tot l'afer, Pallejà va dir: “Sempre hem sentit el suport de tots els grups municipals del consistori”, si bé va admetre que “potser, vist des de fora, ha pogut semblar que el compromís del govern hauria pogut ser més ferm”. “El que vam demanar, d'entrada, és que el nostre problema no es convertís en una arma política entre els uns i els altres”, va explicar. “Hem recuperat gairebé la meitat dels nostres diners, som pràcticament a la meitat del camí”, va concloure Pallejà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona