Economia

Desenvolupen un envàs comestible

El Centre Català del Plàstic dissenya un nou packaging per al sector alimentari

El Centre Català del Plàstic i la investigadora Farayde Fakhouri han creat un envàs biodegradable, comestible i d’origen natural per al sector alimentari, elaborat a partir de matèries primeres d’origen vegetal. L’objectiu és fomentar l’economia circular, alhora que es garanteix la protecció dels aliments.

L’envàs sostenible esta format per compostos naturals que ofereixen diferents propietats que, combinats amb altres materials, permeten modificar la interacció de l’aliment amb l’atmosfera, de manera que es pugui allargar la vida dels aliments, amb un envasat alternatiu als plàstics. Segons Fakhouri, enginyera i doctora en tecnologia dels aliments, el projecte cerca donar resposta al “gran malbaratament global dels aliments, que es calcula en un 33% de la producció total i un 45% de fruites, verdures i hortalisses, segons dades d’Stop Food Waste Day del 2019.”

Per a aquest projecte, desenvolupat al llarg de dos anys, s’han fet servir maduixes del Maresme per comprovar l’eficiència d’aquest packaging a l’hora de mantenir la fruita en bon estat. D’acord amb Fakhouri, “l’ús d’aquest material com a cobertura per a les maduixes n’ha fet incrementar la vida útil, ja que ha augmentat la resistència de la fruita davant els fongs i ha reduït la seva pèrdua de massa, tot conservant-ne el seu aspecte original durant més temps.” A hores d’ara, la doctora Fakhouri i el grup de recerca Polyfunctional Polymeric Materials (Poly2) de la UPC, que lidera el doctor José Ignacio Velasco, estan acabant de validar les seves primeres formulacions per poder desenvolupar nous prototips de materials d’envasat.

El projecte ha rebut el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- mitjançant el programa TECNIOspring, que promou la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D catalans. Té un pressupost de 10 milions d’euros finançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia