Economia

L’IPC puja tres dècimes al gener a Catalunya i se situa en l’1,2%

Es trenca la tendència iniciada al juny del 2019, quan la taxa es va situar per sota de l’1%

A l’Estat la taxa s’enfila fins l’1,1%

L’Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar tres dècimes al gener a Catalunya i es va situar en l’1,1%, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera es trenca la tendència iniciada al juny del 2019, quan la taxa es va situar per sota de l’1% i que s’havia mantingut fins al desembre, quan va ser del 0,9%. Com a Catalunya, a l’Estat l’IPC també va pujar tres dècimes i es va enfilar fins l’1,1%. Això és així per l’augment del preu de l’electricitat i el gasoil per a calefacció, el dels aliments i begudes alcohòliques, especialment del peix i el marisc; i també pel fet que els preus de la roba van baixar menys del que ho van fer durant el gener del 2019.

Per demarcacions, l’IPC puja fins a cinc dècimes a les comarques de Lleida fins a l’1,7% i també ho fa cinc dècimes a les comarques de Girona, fins a l’1,4%. En el cas de Tarragona i Ebre puja quatre dècimes i se situa en el 0,9% i pel que fa a les comarques de Barcelona puja dues dècimes fins a l’1,1%.

A Catalunya els augments més destacats en la variació interanual s’han donat a aliments (2,1%), begudes alcohòliques (2%) i no alcohòliques (1,8%). En canvi, baixen un 9,3% els preus d’electricitat, gas i altres combustibles i un 2,2% els articles tèxtils de la llar.

En comparació amb el mes anterior, pugen un 17% els preus de la roba i un 11,1% els del calçat, coincidint amb les rebaixes. Per contra, pugen un 1,6% les begudes alcohòliques i un 1,5% l’electricitat, el gas i altres combustibles.

D’entre els aliments, destaquen els increments mensuals del peix fresc i congelat (+3,8%) i les llegums i hortalisses (-1,9%). Per contra, cauen la fruita (-2,4%), els olis i greixos (-1,4%) i el sucre (-1,5%).

Pel que fa al conjunt de l’Estat, la taxa anual de l’IPC va pujar en una quinzena de comunitats. L’increment més destaca es dona a les Illes Canàries, on puja set dècimes fins a l’1,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia