Economia

Europa obre la via a anul·lar hipoteques amb IRPH

L’índex del Banc d’Espanya pertany al que la llei europea qualifica de clàusules abusives, segons l’advocat general del TJUE

La justícia europea contradiu el Suprem en les condicions de préstec

La justícia europea obre la porta perquè es puguin anul·lar les hipoteques vinculades a l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) perquè les considera poc transparents i abusives. Es calcula que al voltant d’un milió de persones a l’Estat espanyol tenen aquest tipus de préstecs hipotecaris, més cars que els vinculats a l’euríbor. Els tribunals espanyols han rebutjat reiteradament cap revisió judicial que pugui comportar compensacions, però ahir l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fer un pas en aquesta direcció.

El qüestionament de la doctrina judicial espanyola sobre l’IRPH es produeix arran dels dubtes elevats per un jutjat de Barcelona a Luxemburg davant d’una denúncia contra Bankia per aquestes hipoteques i les seves clàusules. L’advocat general va concloure ahir que els jutges espanyols sí que poden interpretar la directiva europea sobre clàusules abusives per determinar si les hipoteques referenciades amb l’IRPH ho són o no. El Tribunal Suprem espanyol negava que aquests préstecs hipotecaris poguessin estar sota control judicial perquè no veien cap abús per part dels bancs en ser un índex elaborat pel Banc d’Espanya.

Ara, l’advocat general –l’opinió del qual no és vinculant però acostuma a guiar la sentència final– porta la contrària als magistrats espanyols assegurant que sí que poden jutjar sobre aquestes clàusules utilitzant la llei europea perquè només el fet que sigui un índex oficial no significa que no pugui ser abusiu. “No veig com un estat pot afirmar que una clàusula contractual no és abusiva en la mesura que [...] reflecteix una disposició imperativa contrària a l’efecte útil de la directiva”, afirma l’advocat del TJUE en les seves conclusions.

Tanmateix, aquest primer revés als bancs –i sobretot al Banc d’Espanya– no és definitiu. Hipotecats i entitats financeres hauran d’esperar que el TJUE validi o no l’opinió de l’advocat. Es preveu una decisió definitiva per a principis del 2020. En tot cas, si els magistrats no diuen el contrari, quedarà en mans dels jutges espanyols verificar si els contractes “exposen de manera transparent el mètode de càlcul del tipus d’interès” de forma que el client estigués en condicions de valorar les conseqüències econòmiques del tipus d’hipoteca.

L’IRPH és el segon més utilitzat en les hipoteques a l’Estat espanyol després de l’euríbor. Es calcula a partir de la mitjana dels tipus d’interès dels crèdits hipotecaris atorgats pel conjunt del sector financer, mentre que el càlcul de l’euríbor està relacionat amb els préstecs entre els mateixos bancs.

Amb la crisi econòmica, l’euríbor va començar a baixar fins a assolir mínims històrics, mentre l’IRPH es mantenia estable, cosa que provocava que els clients amb aquest tipus d’hipoteques paguessin quotes més elevades que aquells que tenien préstecs variables amb referència a altres índexs.

De mitjana, 165 euros més al mes des del 2014 que les referenciades a l’euríbor, cosa que implica un impacte econòmic de 25.000 milions d’euros pel milió d’afectats, segons assegura l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin).

La patronal de la banca espanyola (l’AEB) i la de les antigues caixes d’estalvis (CECA) van insistir que el tribunal europeu no havia dictaminat ni considerat encara que l’índex fos ni “nul ni abusiu”. Els bancs prefereixen esperar la sentència, tot i que es veuen a venir una resolució contrària a l’IRPH i per això ja algunes veus parlaven ahir de fer repercutir els costos de les compensacions en els nous clients hipotecaris.

Per la seva banda, les associacions de consumidors ja hi veien ahir la porta ben oberta per començar a reclamar compensacions. L’entitat Facua ja preveia ahir una “allau” de reclamacions judicials per l’aplicació d’aquest índex i assegurava que disposava ja de “desenes de casos” preparats per presentar-se als jutjats de primera instància o a les audiències provincials de justícia. L’entitat Adicae també augura una “sentència condemnatòria” per a les caixes i bancs de l’Estat i considera que “s’haurà fet justícia per calcular un índex de forma poc transparent”.

LES XIFRES

44.000
milions d’euros podrien haver de pagar els bancs als consumidors si un percentatge normal ho reclama.

LA DATA

16.300
milions és la cartera d’hipoteques amb IRPH a l’Estat, liderada per CaixaBank, Santander, BBVA i Bankia.
1994
Any
que es va crear l’IRPH. Va ser l’únic índex fins que el 2002 va sorgir l’euríbor, tots dos creats pel Banc d’Espanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia