Economia

La CEOE diu que l’acord sobre el salari mínim “qüestiona el diàleg social”

La patronal adverteix que “tindrà uns efectes molt negatius a la negociació col·lectiva”

La CEOE ha criticat aquest dijous el contingut de l’acord pressupostari assolit entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, que inclou un augment del Salari Mínim Interprofessional fins als 900 euros l’any 2019. Un acord, segons la patronal, que “qüestiona el diàleg social” i que –adverteixen– “tindrà uns efectes molt negatius a la negociació col·lectiva” que tenia una senda d’increments salarials ja pactats. A més, segons la CEOE, la mesura “tindrà conseqüències negatives també a la contractació pública pactada amb les empreses i en els convenis col·lectius en vigor”. En aquest sentit, els empresaris recorden que el Salari Mínim d’aquest 2018 és de 735 euros mensuals, i que segons l’acord signat el 26 de desembre del 2017 entre govern espanyol, sindicats i patronal, en cas d’un increment real del PIB superior al 2,5% i un increment de l’afiliació mitjana de 450.000 persones, passaria a 773 euros mensuals el 2019 i 850 al 2020.

En declaracions als mitjans aquest dijous al matí a Barcelona, després d’un esmorzar del Fòrum Europa, el president de la CEOE, Joan Rosell ha recordat que ja van pactar un “full de ruta” amb els sindicats i el govern espanyol per incrementar el salari mínim i ha assegurat que la patronal no està “en desacord amb aquest creixement però pausadament”.

D’altra banda, sobre l’augment de les cotitzacions empresarials pactades entre PSOE i Podem, Rosell ha afirmat que “qualsevol increment és perjudicial” i ha lamentat a Espanya les empreses paguen més impostos que a la resta d’Europa. Tanmateix, Rosell ha dit que cal “analitzar seriosament” cada mesura perquè en alguna “pot haver-hi marge”. També ha assegurat que cal “veure quin són els beneficis fiscals”.

L’acord pressupostari contempla que les grans empreses no tributin per sota del 15% en l’impost de societats. També preveu que els dividends comencin a tributar –l’exempció fiscal es rebaixa del 100% al 95%– i planteja un impost a les transaccions financeres, del 0,2% sobre la compra d’accions emeses a Espanya per empreses amb una cotització de més de 1.000 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia