Música

la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

Des de la seva estrena, el 17 de febrer del 2023, Coti x coti s’ha convertit en un dels èxits més enormes i incontestables de la nova escena musical catalana, diguem-ne urbana, i ha consolidat el duet mataroní The Tyets com el gran fenomen transgeneracional de l’últim any, reafirmat per l’àlbum Èpic Solete i per un degoteig imparable de singles i col·laboracions. Per mantenir viva la flama, el grup ha iniciat una nova gira, que es va obrir el 20 d’abril passat a Montmeló i que aquesta tarda ha arribat a Girona, amb dos concerts –el cinquè i el sisè de la gira i dos plens totals– a les escales de la catedral, com a cloenda de Strenes 2024. El festival ha tancat amb 27.000 espectadors i un 90% d’ocupació als concerts de pagament. Tots els concerts d’aquest cap de setmana a les escales de la catedral –La Ludwig Band, Blaumut, Guillem Gisbert i The Tyets– han exhaurit les entrades.

Acompanyats d’una sòlida banda de tres músics –bateria, guitarra elèctrica i teclats–, Oriol de Ramon i Xavier Coca han demostrat el seu bon moment, amb un repertori imbatible de 24 cançons en menys d’una hora i mitja, amb tants èxits que es poden permetre deixar Coti x coti per al final. De fet, les cançons d’Èpic Solete s’han concentrat més a la segona meitat del concert, que ha començat –evidentment, estem parlant del primer concert; el segon s’està fent ara mateix– amb un sol força radiant i una entrada molt èpica per part del trio instrumental, mentre els dos cantants sortien a escena per cantar La platja, el tema que van fer amb Stay Homas per rebre l’estiu passat, i continuar en primera línia de mar amb Menorca. Després que l’Oriol recordés que va haver-hi una època, en la prehistòria del grup, que ell pujava cada dia les escales de la catedral de Girona per anar a la universitat, ha arribat la primera sorpresa: un tema inèdit, Que vinguis, que llançaran aquest mes com a avançament del nou àlbum que, segons han dit més tard com una gran exclusiva que encara no han anunciat a les xarxes, preparen per a la primavera del 2025. Després han anat combinant els singles més recents com ara Grup de pop, Estaré millor demà i Tornem a casa –on citen el Coti x coti– amb temes anteriors com ara La dels Manolos i Txarango al Canet Rock, que potser donen pistes sobre dues de les moltes influències que han donat com a resultat la seva singular barreja sonora. Sense gaires complexos ni manies, The Tyets poden afrontar una balada de manual com ara Desembre, per canviar tot seguit d’estació i d’estil amb Summercat, tot això després d’haver cantat un petit fragment de Sweet Caroline de Neil Diamond com a cua de la seva Amics, tiets i coneguts. Per al final han quedat quatre trumfos per assegurar-se la partida: Clar que t’he trobat a faltar, Olivia, Bailoteo –amb els dos cantants pujant per les escales entre el públic, com ja és tradició en aquest espai– i, sí, Coti x coti, que ha servit per animar el públic a ballar una gran sardana per files. En resum, una gran victòria, com la del Girona FC, que els Tyets no s’han oblidat d’esmentar per felicitar els seguidors de l’equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona
Cultura

Comencen les obres de restauració de la catedral de Tortosa

Tortosa
fet o dit per dones

Una violoncel·lista en el món de Chantal Akerman