Llibres

Clandestina, una nova editorial en català

Gregori Dolz i Ilya Pérdigo –per ordre d’edat i d’alçada– són germans, fills de la important agent literària Antonia Kerrigan. Tots dos, de joves, van fer les Amèriques –Dolz als EUA i Pérdigo a Mèxic– i, un cop tornats a Barcelona, fa poc més de dotze anys, van crear l’editorial Alrevés amb dos socis més, Roger Clanchet i Marc Pitarch.

A més dels llibres –sobretot de gènere criminal– que publicaven en castellà, aviat van crear la col·lecció de novel·la negra en català Crims.cat, dirigida per Àlex Martín.

La literatura ha fet, fa i farà ús i abús de les infinites relacions familiars, però és una institució més fràgil del que algunes mentalitats conservadores voldrien. Fa uns mesos, els germans van decidir dividir el negoci. Dolz continua a càrrec d’Alrevés (amb Clanchet) i Pérdigo, amb la seva sòcia, la periodista cultural i docent Imma Muñoz, presenten nova editorial, Clandestina, que, a falta de concretar altres projectes que estan negociant, de moment inclou dues col·leccions: Crims.cat i una de nova, Biblioteca Clandestina, dirigida per Marta Vidal.

Amb la nova col·lecció es comprometen a “trobar i recuperar en català títols oblidats, en especial de finals de segle XIX i inicis del XX”, afirma Muñoz. El febrer vinent surten els dos primers títols, Els trenta-nou esglaons, de John Buchan (amb traducció de Sílvia Aymerich), i L’home a qui se l’empassà la terra, de Carolyn Wells (amb traducció de Teresa Solana).

“Qualsevol lloc pot ser bo per trobar una joia; és com remenar a l’armari de l’àvia, mai saps què hi pots trobar. Em fixo en els catàlegs d’editorials estrangeres, llibreries de segona mà, webs d’aficionats... i després faig recerca”, explica Vidal, que llegeix en anglès, francès, alemany i, amb limitacions, rus.

Marta Vidal també comenta que la tria inclourà “llibres carregats d’intriga política, de crítica social, d’aventura, de sàtira i fins i tot d’històries d’amor que conviuen amb enigmes que no només els fan addictius des de la primera pàgina, sinó que a més ens permeten, des del passat, explicar el nostre present i aventurar el nostre futur”.

Crims.cat, amb 71 títols, és una col·lecció consolidada, però li donaran “continuïtat i encara més solidesa” i ampliaran els títols anuals fins a vuit o deu, assegura Pérdigo. A la Biblioteca Clandestina, de moment, el nombre de títols anuals serà de cinc.

Clandestina encara té una tercera pota, un acord amb Sajalín, dirigida per Dani Osca, una editorial especialitzada a editar en castellà novel·la negra nord-americana, bàsicament. Osca també té molt d’olfacte per localitzar tresors amagats. Sajalín i Clandestina, doncs, publicaran un llibre l’any, conjuntament en castellà i català. S’estrenaran, el maig vinent, amb Dead city, de Shane Stevens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia