Patrimoni

Calonge lamenta el trasllat de l’arxiu parroquial

L’alcalde demanarà explicacions al bisbe

El Bisbat des de fa anys concentra tots aquests arxius a l’Arxiu Diocesà

El Bisbat de Girona està a un pas de completar el trasllat dels arxius parroquials a l’Arxiu Diocesà, després que ahir traslladés el de la parròquia de Sant Martí de Calonge. Aquest és un projecte que vol facilitar l’accés a la documentació i, a la vegada, millorar la seva conservació. El trasllat de Calonge, però, i a diferència d’altres municipis, ha generat el descontentament de l’Ajuntament.

L’alcalde, Jordi Soler, pensa sol·licitar una reunió amb el Bisbat de Girona per demanar explicacions: “Estic molt descontent amb l’actuació del Bisbat en aquest cas. No se’ns ha comunicat prèviament. Fins ara havíem conservat aquest arxiu al municipi. Demanaré hora amb el bisbe per conèixer de primera mà per què s’ha actuat d’aquesta manera.”

El trasllat de l’arxiu parroquial ha satisfet per la seva part el rector de la parròquia, Josep Lafont, que comparteix els criteris del Bisbat pel que fa a unificació i conservació de la documentació: “Serà útil per als investigadors poder tenir tot el fons al seu abast a l’Arxiu Diocesà i, a més, es millorarà la seva conservació. Ara els teníem en un armari. Segons m’han explicat, només els falten dues parròquies.”

L’Arxiu Diocesà conserva la memòria documental de la diòcesi de Girona, aplega tota la documentació històrica de la cúria diocesana, com també de les altres entitats o associacions de la diòcesi. Igualment els fons dels arxius parroquials d’una antiguitat superior als cent anys.

El seu director, mossèn Joan Naspleda, explica que Calonge era dels pocs arxius parroquials que quedaven sense ser traslladats a la central. “Forma part d’un procés iniciat fa anys per motius de seguretat i per millorar les condicions del material”, assenyala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia