cultura

opinió. Historiador i arxiver

Vimbodí i Alfons Alsamora

Gràcies a la seva generositat, la biblioteca i videoteca municipals han crescut espectacularment; l'Alfons és un activista cultural en el sentit més pur de la paraula

El mes de maig passat, el Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, a la seva seu de Montblanc, va tenir l'encert d'homenatjar –a banda de la presentació del seu Aplec de treballs, el seu anuari erudit– l'ànima de la petita vila de Vimbodí, que té l'honor de tenir, dins el seu terme municipal, al monestir de Poblet. El vimbodinenc Alfons Alsamora i Jiballí és un home, i no pas cap patum, la qual cosa honora aquest centre d'estudis, doncs quan s'homenatge una persona, a banda dels seus nombrosos i doctes mèrits, és que ja es «tem per la seva vida».

No. L'Alfons està ple de vitalitat, perquè és jove, vitalista i, sobretot, un gran patriota vimbodinenc i català. En la presentació de l'Alfons, l'alcalde de Vimbodí i Poblet es preguntava què seria la vila sense l'Alfons. Naturalment, ningú ho pot saber això. Però sí que es pot entreveure clarament: una vila trista, fosca i que va tirant de veta, ben somorta. Vaig conèixer l'Alfons quan feia de guia de Poblet. Ell no té un títol oficial, perquè no li fa falta: de Poblet tombaria un grapat nombrós de llicenciats en història i història de l'art. La seva col·lecció de llibres i altres objectes pobletans és espectacular. De fet, la seva addicció col·leccionista és incorregible. Crec que té uns catorze mil llibres, a banda de revistes històriques catalanes. Destaca, per la seva importància, la col·lecció del vidre de Vimbodí –del qual és un dels millors experts–, i en destacaria la col·lecció de numismàtica, i també goigs, gravats, pots de farmàcia i un grapat de films, a causa de la seva gran passió pel cinema.

Però és que gràcies a la seva generositat, la biblioteca i videoteca municipals han crescut espectacularment. De la mateixa manera, ha dirigit la revista Vimbodí durant un grapat d'anys, edita facsímils amb temes vimbodinencs o catalans (goigs, nadales, etcètera) i és la persona que aguanta el pes del teatre a Vimbodí, i encara més mèrit, el cinema els caps de setmana. L'Alfons és un activista cultural en el sentit més pur de la paraula. Potser a molts de vostès tot això no els diu gran cosa, però jo els puc assegurar que si a cada poble del nostre país –i més en comarques petites, com ho és la Conca de Barberà– hi haguessin persones com l'Alfons Alsamora, la nostra autoestima augmentaria considerablement, i els nostres valors humans i patriòtics guanyarien en qualitat. I, en el cas vimbodinenc, estic segur que en el futur tot aquest impressionant llegat d'un veritable mecenes es quedarà al poble, que tindrà una molt bona biblioteca, i possiblement podrà obrir un bon museu.

Per molts anys, Vimbodí i Alfons. Vimbodí i Poblet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia