cultura

novel·la

xavier serrahima

Esguard adolescent

Hi ha llibres que, per diversos motius (qualitat, originalitat, novetat...), mereixen una rebuda entusiàstica. No crec errar-me si afirmo que El noi del bus la mereix, tant per raons particulars, per l'obra mateixa, com generals: per les possibilitats que ofereix als més joves d'acostar-se a la literatura; com a lectors, i, el que encara és més important, com a autors.

Perquè si en la literatura internacional els exemples d'adolescents que escriuen són escassos, i més si tenim en compte que la més coneguda, Anna Frank, es llegeix més per criteris sociopolítics que no pas literaris, a casa nostra són gairebé inexistents. Per això sol, que es publiqui una novel·la d'una noia de poc més de 15 anys, Aina Li, ja és una gran notícia, però si, al damunt, no només sap molt bé què vol explicar, sinó com ho vol explicar, què més podríem demanar-li?

Si som primmirats, i deixem de banda per un instant la seva edat, pot ser que esmussi un xic la seva connatural perspectiva idíl·lica del món, que força la versemblança d'algunes situacions o casualitats. Però, és clar, extrapolant una frase coneguda podríem dir allò de: “Qui als 15 anys no és idealista, no té cor!” I l'Aina en té molt, de cor; com també té força i empenta. I, sobretot, sap escriure. Té el do, congènit, de narrar, d'explicar una història i explicar-la bé. I això no és que sigui difícil només quan hom és jove: ho és sempre.

En llegir la seva història d'amors i desamors d'adolescents, que es troben i retroben, que es comuniquen per WhatsApp, on els amics i les amigues són una segona família quasi més important que la primera, situada en una Terrassa que és alhora qualsevol altra ciutat humanament i cívicament sostenible, ens ve al cap la figura de Federico Moccia, aquest escriptor que ha connectat tan bé amb la joventut d'arreu. Però, experiència i ofici a banda, amb un bon avantatge sobre ell: que la literatura de la jove egarenca no només és més fresca, més espontània, més directa, sinó que no li cal pensar o escriure per als nois i noies, no li cal provar d'identificar-s'hi, ja que és una d'ells. I aquesta autenticitat, que es deixa sentir, i molt, és, ben segur, el millor regal que pot oferir als afamegats lectors i lectores de la seva generació.

El noi del bus
Aina Li
Editorial: Fanbooks Barcelona, 2015 Pàgines: 368 Preu: 14,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona