cultura

La literatura pirinenca omple Organyà

En aquesta dinovena edició, l'autor convidat és Pep Coll

Els carrers porticats del centre històric d'Organyà, a l'Alt Urgell, són l'escenari, durant tot el cap de setmana, de la Fira del Llibre del Pirineu, amb la presència de mig centenar d'autors, editors i llibreters.

En aquesta dinovena edició l'escriptor convidat és el pallarès Pep Coll. L'autor de Les senyoretes de Lourdes, premi Sant Jordi 2007, o de la novel·la més recent, Dos taüts negres i dos de blancs, premi Crexells i premi de la crítica el 2013, és un dels referents de les obres de tema pirinenc. En aquest context, ahir al matí Coll va protagonitzar un esmorzar literari.

Una trentena d'escriptors presenten les seves obres a la fira. El tècnic del consell comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó, ha comentat que aquesta cita està plenament consolidada com a punt de trobada dels lectors interessats en la literatura pirinenca i també dels escriptors de la zona, tant si presenten obra com si no. “Encara que no tinguin participació a la fira, vénen a conèixer el que estan fent els seus col·legues i a intercanviar impressions amb el públic”, explica.

El dissabte es van organitzar dues taules rodones. La primera, sobre La novel·la negra al Pirineu, amb la participació dels escriptors Pep Coll i Albert Villaró, i de Julián Camposagrado, fiscal expert en crims rurals. A la tarda es va parlar del present i el futur de les biblioteques a l'Alt Pirineu i l'Aran.

A més, en el certamen hi ha actuacions musicals, teatre itinerant i jocs tradicionals per als més petits. Avui la fira tancarà a les 14.00 hores.

De Martinet a Organyà, on es consolida

La Fira del Llibre del Pirineu va néixer l'any 1997 a Martinet (Baixa Cerdanya) on es va celebrar fins al 2002. Però a l'any 2003, aprofitant que el 2004 es commemorava el vuitè centenari de Les Homilies d'Organyà i el 2005 un centenar del seu descobriment, es va decidir traslladar la fira al municipi de l'Alt Urgell. L'Ajuntament d'Organyà i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell van passar a organitzar aquesta festa i en van encarregar el desenvolupament a una comissió, composta per representants de les administracions i de la societat civil. A partir de llavors s'hi van incloure altres premis comarcals, ja existents o de nova creació, com els literaris Homilies d'Organyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda