cultura

Crítica

cinema

Un excés de clonacions

‘Jurassic World' funciona quan el film remet a ‘Els ocells' de Hitchcock

En els anys vuitanta i noranta els blockbusters vivien la seva edat d'or. Podien clonar-se amb els videojocs i els parcs temàtics per oferir noves alternatives en un cinema que havia deixat de banda el relat per tornar al ple domini de les atraccions. Ara, els blockbusters han perdut intensitat i molts han esdevingut clonacions del passat. En alguns casos, com a Mad Max, poden reinventar-se, i en altres, com a Jurassic World, són una simple clonació del passat sense oferir cap alternativa.

Jurassic World torna al passat amb la consciència que el present ha de ser més grandiloqüent. El parc temàtic funciona a tot drap dins d'una illa en què els dinosaures s'han multiplicat però estan controlats. El públic es diverteix en un parc que transforma les emocions en espectacle però que necessita noves atraccions. El resultat final passa per la creació d'una bèstia que no neix de la multiplicació de les dades de l'ADN dipositades en la sang d'un mosquit que va picar un dinosaure, sinó d'una mutació/clonació d'espècies.

A partir d'aquesta premissa, Colin Trevorrow també ens ofereix una clonació de l'original. Quan tot sembla funcionar es trenquen les normes de seguretat i els dinosaures es dediquen a atacar i a digerir carn humana. Milers de persones estaran en perill però patirem per una parella de nens que s'han perdut per la selva juràssica. A Jurassic World no sabem si ens trobem davant d'una continuació o d'un remake. Tot retorna a l'origen amb el desig d'oferir una mica més d'atracció. Al final, però, tot és molt i molt previsible, no esclata la imaginació, amb l'excepció d'algun moment esporàdic de brillantor.

Jurassic World funciona quan els arqueòpterix –les aus juràssiques– rebenten les gàbies gegants i ataquen els visitants del parc com a Els ocells de Hitchcock. En canvi, la pel·lícula resulta ridícula quan apareix un militar dement que vol reciclar els dinosaures com a efectives armes de guerra. El personatge sembla haver-se confós de blockbuster, potser s'havia escapat d'Avatar.

Jurassic World
Director: Colin Trevorrow. Intèrprets: Chris Pratt, Bryca Dallas Howard.
EUA, 2015


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Més capacitat per acollir fons documentals al futur arxiu comarcal de la Conca

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes