Teatre

TERCERA ÈPOCA DELS PREMIS DE LA CRÍTICA

J. BORDES

‘Tri-crítica'

Els crítics recuperen els seus premis amb una festa a l'antiga fàbrica Damm amb l'actuació de Divinas

A la tercera va la vençuda. Els crítics plantegen la tercera època dels premis de la Crítica de Barcelona, que es van celebrar entre els períodes 1989-2001 i 2008-2010. Entre les novetats d'aquesta edició, destaca la incorporació dels finalistes (fins ara sempre s'havien indicat únicament els guanyadors). Serà a la gala on es descobrirà qui és el destacat per un jurat format per crítics que porten més de cinc anys ininterromputs publicant comentaris en mitjans. Aquest any, a més, s'han incorporat dos nous jurats específics: el de dansa i el de teatre familiar, per poder destacar també les produccions del 2014. A partir d'ara, l'entrega planteja ser una acció que doni visibilitat al Dia Mundial del Teatre (27 de març).

Els premis de la Crítica complementen els premis Butaca, en què la votació és popular a partir d'una selecció que tria un comitè. En aquest retorn destaca l'aportació de La Perla29, que suma fins a tretze nominacions (si es compta també El petit príncep d'Àngel Llàcer i Manu Guix): L'orfe del clan dels Zhao (set nominacions), al costat de Traduccions/translations (quatre nominacions), a més, aspiren als premis més celebrats. El TNC suma nou nominacions, molt gràcies a les cinc de Doña Rosita, la soltera. De les produccions del Teatre Lliure es destaca la direcció de Xicu Masó a L'encarregat i la il·luminació de Kiko Planas a Dies feliços. La sorpresa pot venir d'Informe per a una acadèmia, que aspira a tres diplomes per millor espectacle, actor (Ivan Benet) i escenografia (Jordi Queralt). Oriol Tarrason, de Les Antonietes, companyia que es va acollir a l'Aixopluc de la temporada passada a l'Espai Lliure, és finalista per la dramatúrgia de Vània.

Els premis de la Crítica només atorguen un premi directe. És el de la trajectòria, que rep el nom de premi Gonzalo Pérez de Olaguer (Gènova, 1936-Barcelona, 2008), periodista i company que no va deixar mai d'escriure teatre des del 1965 amb la fundació de la revista Yorik. El premi es va instituir el 2010. Aquest any, s'ha volgut destacar l'escenògrafa i figurinista Montse Amenós per haver prestigiat amb les seves creacions aquestes dues disciplines escèniques, tot aportant, com molts altres creadors, una qualitat específica a l'estètica del teatre català.

La festa serà aquest dilluns a l'antiga Fàbrica Damm. Només s'hi pot accedir amb invitació, i en faciliten entitats col·laboradores (com TR3SC i Teatralnet) a més d'Estrella Damm, que la patrocina, i Recomana, Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques, que l'organitza. Divinas acollirà el públic amb alguns dels temes del seu últim espectacle, Paradís. La companyia està celebrant el desè aniversari i és el primer cop que inclou en el seu repertori cançons en català i castellà. Són tres cantactrius que vénen acompanyades amb música en directe: un piano i un clarinet. Tot i el caire popular del repertori, que remet al Paral·lel de principis del segle XIX, construeixen una dramatúrgia entre cançons que dóna intensitat al mateix repertori.

La gala es fa amb la complicitat de dos presentadors: Toni Puntí (director i presentador del programa Ànima, del 33) i Anna Pérez Pagès (directora i presentadora del programa Àrtic, de BTV). Els guardons, amb una història tan llarga com intermitent, volen reconèixer l'excel·lència dels professionals i les produccions catalanes de les arts escèniques que durant l'any natural anterior hagin estat especialment valorats per la crítica. La gran novetat d'aquesta edició és la creació dels premis dedicats a la dansa i al teatre familiar, per als quals s'han constituït jurats específics. Al jurat de teatre hi han participat en aquesta edició Joan Anton Benach, Jordi Bordes, Sergi Doria, Santi Fondevila, César López Rossell, Iolanda G. Madariaga, Juan Carlos Olivares, Ramon Oliver, Xavi Pardo, María José Ragué i Andreu Sotorra. Formen part del de dansa Carmen del Val, Sara Esteller, Montse Otzet, Bàrbara Raubert i Jordi Sora. I, finalment, el jurat familiar està compost per Ferran Baile, Jordi Bordes, Núria Cañamares, Víctor Giralt, Iolanda G. Madariaga, Andreu Sotorra i Josep M. Viaplana. El jurat integra professionals que publiquen en les capçaleres històriques amb altres veus que provenen del món digital o audiovisual.

UNS FINALISTES
Espectacle
Informe per a una acadèmia L'orfe del clan dels Zhao Traduccions/ Translations
Direcció
Oriol Broggi (L'orfe...) Xicu Masó (L'encarregat) Ferran Utzet (Traduccions...)
Actriu principal
Carme Elias (Al galop) Carlota Olcina (Pulmons) Rosa Renom (El president)
Actor principal
Ivan Benet (Informe...) Lluís Homar (Terra baixa) Julio Manrique (L'orfe... / Timó d'Atenes)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen