cultura

Degana de les entitats de Tiana

La Societat Coral Joventut Tianenca fa 111 anys que posa música als esdeveniments més importants de la vila

El “«coro»” ha sabut adaptar-se i ha anat ampliant i fent més complex el repertori

Els objectius de futur de l'entitatsón la creació d'un cor juvenil i d'un altre de veus masculines

Cent onze anys donen per a molt, en la vida d'un poble. A Tiana, els esdeveniments socials i culturals de la història de l'últim segle tenen de protagonista una entitat fundada l'any 1903 que s'ha sabut mantenir al llarg dels anys i continuar ben viva fins a l'actualitat. Es tracta de la Societat Coral Joventut Tianenca. El president, Eduard Montaño, situa la clau de la supervivència en la capacitat per adaptar-se als nous temps i la qualitat artística de les diferents corals que formen l'entitat. El “coro”, nom amb què es coneix popularment a Tiana, avui per avui té 320 socis, tres grups de guitarra, tres grups de coral infantil, una coral de gospel i el cor mixt, que funciona des del 1977, quan el cor de veus únicament masculines va deixar pas a la integració de les dones com a sòcies actives de l'entitat. La Societat Coral Joventut Tianenca d'avui té poc a veure amb la que van fundar un grup d'homes inspirats pel llegat del mestre Josep Anselm Clavé.

L'entitat degana de Tiana té una llarga trajectòria que els historiadors locals Lluís Carreras i Josep Maria Toffoli van recollir en un llibre editat amb motiu del centenari, l'any 2003. S'hi explica que l'afició pel cant coral en aquesta petita vila del Maresme va arribar, com en molts altres pobles, amb Clavé. El pare del cant coral català, l'any 1854, va fer una estada al poble mentre Barcelona era assetjada per una epidèmia de còlera i pel moviment revolucionari que havia començat a Vicálvaro. A la sala del Cafè de Dalt, el que avui és el menjador del restaurant l'Avi Mingo, en pocs dies Clavé va ensinistrar un cor de joves, tal com recullen Carreras i Toffoli al seu llibre. D'aquella agrupació formada pel mestre Clavé en va néixer, uns anys després, la coral La Violeta Tianense, fundada el 1863. Va ser, però, flor de poca durada. Anys després un altre grup de joves cantaires, vinculats a l'associació El Dorado, van decidir crear una societat i associar-se a la Federació de Cors de Clavé. Així va ser com l'any 1903 neix oficialment la Sociedad Coral Juventud Tianense, que també va ingressar a l'Associació Euterpense de Cors de Clavé. Durant els primers anys d'existència, el “coro” va ser present en tots els festivals que se celebraven a la comarca i a la província. I, amb expedicions de la Federació de Cors de Clavé i l'Associació Euterpense de Cors de Clavé, el cor de Tiana va estar representat l'any 1920 a València, el 1922 a París, el 1927 a Ginebra i el 1931 a Saragossa.

Record a Isaac Albéniz

Al mes de maig del 1909 una representació del cor va ser present a Barcelona amb el seu estendard a l'enterrament del cèlebre compositor Isaac Albéniz, que havia viscut durant un temps a Tiana. L'any 1919 alguns paletes membres del cor marxen a treballar a la conca de Tremp en la construcció de les centrals elèctriques. Allà, juntament amb altres companys de feina, organitzen una agrupació coral que aconsegueix l'admiració dels habitants de la zona però mai perden el contacte amb la Sociedad Coral Juventud Tianense i conviden els seus companys a fer la sortida anual del “coro” a la Pobla de Segur, on obsequien els enginyers francesos que dirigeixen les obres de la central amb una interpretació de l'himne nacional francès traduït al català.

Al mes de maig del 1928, mesos abans de fer 25 anys, la coral actua a Madrid i al juliol d'aquell mateix any celebren les noces d'argent amb els cantaires de La Perla Agustinenca, que els fan de padrins. Els actes, segons les cròniques, començaren amb l'ofici amb l'orquestra La Catalana de Granollers. A la sortida hi hagué sardanes a la plaça de la Vila. Al migdia, un dinar de germanor a la sala de can Riera, presidit per l'alcalde, el president de l'Associació dels Cors de Clavé, el rector i el president de la Joventut Tianenca.

Monument a Anselm Clavé

El 1931 la coral va col·laborar en un festival benefic a favor de l'hospital de Sant Pau de Barcelona, en reconeixement al tractament rebut en aquest hospital pel tianenc Mercior Griful. El 13 de setembre del 1959, amb un temps desagradable i plujós, segons diuen les cròniques, s'inaugurà solemnement a Tiana el monument a Clavé, amb la presencia de 75 estendards d'entitats corals, dues bandes de cornetes i tambors i una agrupació coral infantil de Sabadell. El monument fou costejat per subscripció popular i alguns cantaires en van dur a terme personalment la construcció.

La Societat Coral Joventut Tianenca també ha participat en esdeveniments rellevants com l'espectacle de clausura de l'Any Clavé al Palau Sant Jordi, l'any 1999, la cerimònia de rebuda de la torxa olímpica a Sant Martí d'Empúries i la cerimònia d'inici del Fòrum de les Cultures, a Barcelona, l'any 2004. També ha tingut presència mediàtica amb la seva participació a la pel·lícula La ciutat cremada (1976), dirigida per Antoni Ribas.

Repertori en creixement

Al llarg dels anys ha calgut fer canvis escènics i de repertori, que s'ha adaptat a les exigències del públic actual. Per això les diferents seccions de la Societat Coral Joventut Tianenca miren d'innovar i aprofitar i prendre partit dels nous arranjaments musicals. Eduard Montaño explica que ara poden interpretar cançons més complexes tècnicament i que el seu repertori inclou composicions en català, castellà, alemany, francès, anglès i llatí, i cada cop creix més.

Aquest any l'entitat s'ha abocat en la celebració del trentè aniversari de la coral infantil, que durant un temps va suplir l'absència d'escola de música a Tiana però ara, segons el president, es dedica només a l'ensenyament complementari amb solfeig i instrument però ha deixat de banda la funció d'escola. Aquesta coral incorpora nens i nenes de tres a onze anys. Està adherida a la Secretaria de Corals Infantils de Catalunya. El principal objectiu de futur vinculat a aquests nens i nenes és mantenir-los a l'entitat quan comencen a fer-se grans, a través de la creació d'una coral juvenil. El president reconeix que és una tasca “complicada” perquè, segons explica, els joves tenen moltes altres ofertes de lleure que els acaben allunyant del cant.

De fet, hi ha un buit entre la coral infantil i els cors adults. La mitjana d'edat de la coral mixta està situada entorn dels 55 anys, mentre que els components del cor de gospel tenen entre 35 i 40 anys. Tot i així, sembla que la tendència és la incorporació de cantaires més joves en els darrers temps.

El manteniment del nivell artístic és un dels reptes de futur de l'entitat.“Som una coral amateur que es pot sentir, tenim un bon nivell”, manté Eduard Montaño. L'altre objectiu és fer créixer la família de seccions. A més del projecte de creació de cor juvenil, hi ha la proposta de fundar un grup que faci interpretacions a cappella i tornar als orígens de l'entitat amb un cor format només per homes. A més, volen repescar la trobada internacional de corals que s'havia fet. Es posen com a meta poder-la tornar a repetir l'any vinent.

La seu és al mas de Can Fàbregas de Baix, un espai cedit l'any 1991 a la Societat Coral Joventut Tianenca per un període de cinquanta anys. Ara treballen per endreçar tot el material documental i gràfic que els testimonia la història de 111 anys. Han demanat ajut a la regidoria de Cultura i a la biblioteca de la vila per mirar cap al futur mantenint viu el llegat centenari de l'entitat.


SOCIETAT CORAL JOVENTUT TIANENCA

ANY DE FUNDACIÓ:

1903

POBLACIÓ:

TIANA

NOMBRE DE SOCIS:

320

1977
Transformació.
El cor d'homes original de l'entitat es converteix en un cor mixt que dóna cabuda a les dones.
30
Anys
són els que ha complert la coral infantil, un grup consolidat amb infants que podrien tenir continuïtat si prospera la idea de crear un cor juvenil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona